Евтин филм. И един скъп герой.

Евтин филм. И един скъп герой.
30-07-2015г.
14
Гергана Шумкова

Не ходете на кино. Няма смисъл. Просто си пуснете централната емисия новини, която всяка вечер ви представя филма по действителен случай за България с работно заглавие „Няма смисъл”.

Той е като почти всяка родна продукция.

Казвам почти, защото държа да отбележа, че има и изключения.

Та така филмът, в който живеем и гледаме всяка вечер е с големи субсидии, спечелени по неясен начин. И преди да се зарадвате, защото ние българите се радваме на думата „субсидии”, искам да отбележа, че и вие като мен сте част от статистите, които са съгласни тихо да мрънкат в ъгъла срещу кофти сандвич от кетъринга.

Големите пари се въртят между главните актьори, които трудно, но пък с много „талант” влезли в голямата школа, наречена „Парламент”.

Ако след този текст ви се прииска и вие да станете част от трупата на „Парламентарен контрол” ви предупреждавам - интелект и визия тука не помагат, само талант, ама по български.

Ако не вярвате попитайте живия пример Анна Баракова.

В БГ сценария няма определен жанр.

В сюжета има малко преход, малко мутри, които никой не смее да закача, двама- трима пребити пенсионери за пенсията им. Няколко загинали по пътищата -жертва на лоша каскада от „пича” в насрещното.

Абе накратко - евтина история, в която единственото сигурно е, че всеки месец вкарват по едно пребито дете, желателно на възраст от няколко месеца до 3 години. Това и ексцентричният Алмодовар не посмя да направи в творчеството си. Ама ние балкански души – широкоскроени.

Преди няколко дни двама изроди, които медиите любезно наричат „18-годишни тийнейджъри” решили да малтретират 3-годишния Христо.

Тук обаче понеже е българска продукцията изведъж се появяват глутница озверели майки, които решават, че най-„морално” е давейки се в собствената си тъпотия да крещят - как така майката на тригодишното дете го е оставила на две държа да отбележа пълнолетни момчета?

Как пък никоя от бг мамите не попита – кои са майките, отгледали тия двама 18-годишни изрода, които докараха едно малко дете до кома?

И друго не разбирам - въпросните тинейджъри не са играли на електронна игра, без да забележат, че детето е паднало на земята, а съвсем съзнателно и методично са били почти до смърт едно малко дете.

Това не са тийнейджъри, а два кретена и аз повече от всичко се надявам те да понесат последствията си като пълнолетни същества, каквито са според закона. А на балканските орлици ще кажа, че на запад голяма част от НЕПЪЛНОЛЕТНИТЕ ученици изкарват джобните си като гледат почасово малки деца.

Операторът Григор  Кумитски, който загуби живота си преди няколко дни, спасявайки момиче от удавяне, обече не е от нашия филм. Той е герой.

 

Между случая с пребитото 3-годишно дете на цигуларката Невена Велинска и оператора, който даде живота си, за да спаси напълно непознат има много общо.

Ако Григор Кумитски беше средностатистическият българин, той щеше да крещи на давещото се момиче първо къде е майка му и как е могла да го пусне във водата, после щеше да събере още няколко човека, с които да обсъди що за човек трябва да си, за да влезеш в морето като няма спасители. Това щеше да е една кратка дискусия, докато момичето напълно потъне. След това „моралната” компания щеше да потърси следващия се давещ, за да му изнесе кратка лекция по български.

Григор Кумитски обаче не е давал „безценни” съвети, а се е хвърлил във вода, за да спаси един един човешки живот. Той е героят, който пожертва живота си, но не пожела да участва в нашия филм.

И така, както помним имената на великите българи от историята ни, не трябва да забравяме името Григор Кумитски, защото той даде живота си не за цял народ, а за един непознат човешки живот.

Само истински герой може да има такава голяма душа.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.