Тити Папазов: „Аз не съм предател, за разлика от други”!

Тити Папазов: „Аз не съм предател, за разлика от други”!
21-08-2015г.
17
Каролина Касабова

Вчера Тити Папазов шокира България, след като обяви, че се оттегля от поста на треньор на „Левски“. Днес пред Lentata.com той разказва как се е стигнало до това решение, какво очаква от бъдещето си и каква е България през неговите очи.

Защо решихте да прекратите треньорската си кариера?

Смятам, че в новата си среда ще бъда по-полезен. Аз често взимам спонтанни решения така, както ги почувствам. Ако човек започне много да мисли, се разколебава. През последната година ми се наложи доста да се занимавам с друга дейност, не конкретно с моята професионална работа. Беше неизбежно, за да просперира отборът. Затова сега ще бъда по-полезен, ако изпълнявам други функции – спортен директор на отбора, мениджър, човек, който да се грижи за организацията в клуба.

Как се чувствате след това съдбоносно за Вас решение?

Засега са минали само няколко часа, макар реално да съм взел решението преди 2 седмици, но ще мога да  го усетя едва, когато започне същинската работа. Сигурен съм, че много ще ми липсват мачовете, но в момента не мога да оценя това. На този етап гледам на нещата философски. Решението ми не е вследствие на упражняван натиск върху мен, така че не го приемам като нещо фатално. Станах треньор съвсем спонтанно преди 17 години и по същия начин сега тръгвам спонтанно по нов път, което обаче не е толкова лошо, защото пак ще се занимавам с баскетбол.

Имате ли амбиции да се занимавате с политика, след като през 2007 се кандидатирахте за столичен кмет?

Това беше провал. Човек трябва да се занимава с онова, което му се отдава. Никога не бива да казва „никога“, но на този етап смятам, че ще съм по-полезен в баскетбола и в тази област, в която вече имам опит.

Известен сте с активната си гражданска позиция. Има ли партия, която подкрепяте в момента?

Няма конкретна партия, която да подкрепям. Досега винаги съм гласувал вдясно.  На последните избори гласувах за ГЕРБ, защото ние, хората от спорта, виждаме в лицето на Борисов единствената надежда да бъде спасен българският спорт. За да се случи това обаче хората трябва да се обединят около идеята, независимо от коя партия са. Аз имам познати от всички партии, затова вярвам, че или си качествен човек, или не си, или имаш потенциал и възможности, или нямаш. Партията не те прави нито по-добър, нито по-лош.

Когато кризата с КТБ започна, вие защитавахте Цветан Василев, какви са отношенията ви с него в момента?

Никога не съм го защитавал в минало време! Не само го защитавах и тогава, ще го защитавам до края на живота си, защото аз не съм предател, за разлика от други хора. За мен Цветан Василев е от тези, които ни дадоха възможност да правя това, което най-много обичам, а именно да се занимавам със спорт. Създал е условия да работя в невероятна атмосфера и страхотни условия. Затова имам позиция и, когато тя рязко се разграничава от масата, това говори лошо за нивото на коректност в държавата. Със сигурност всеки е допускал грешки, но много хора, които са яли бял хляб от Василев, които той  е създал и им е дал възможност да живеят добре, го предадоха. Отношенията ни с него са чисто човешки.

Какво бъдеще прогнозирате за България и родния спорт?

България боледува. Бъдещето й не зависи толкова от това коя партия я управлява, а от хората, с които разполага – народът. За съжаление обаче в годините на прехода нещата са се влошили. В държавата имаме много проблеми на принципна основа и то дотолкова, че хората са склонни бързо да сменят ориентацията си в името на личностното облагодетелстване, а не да имат принципи и да създадат добри условия за живот. Живеем с много близки хоризонти, с мисълта само за утре, а не със сериозни перспективи какво може да бъде и какво може да стане в държавата. Искаме всичко за утре, до утре да забогатеем, без да мислим за бъдещето на тази държава. Под забогатяване, разбира се, нямам предвид само с пари.

А какво бъдеще очаквате за себе си в професионален и личен аспект?

Надявам се да успея. Смятам, че разбирам от това, с което се занимавам. За съжаление обаче ние също до голяма степен сме зависими от това колко може да бъде обезпечен финансово клубът, в който работим, за да може да се разкрие целия потенциал на всеки играч. Всички неща вървят ръка за ръка, българският спорт е в трагично състояние и силно се надявам, че има идеи, които да помогнат. Но пак казвам – само с отделни личности не става, проблемът е генерален, защото е в мисленето на българския народ. Ако то не се промени, дори Господ да слезе на земята, няма да ни оправи.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.