Как хората стават убийци? Отговаря криминалният психиатър Халер.

Как хората стават убийци? Отговаря криминалният психиатър Халер.
23-08-2015г.
125
Гост-автор

Германия скърби вече седмица. Никой не разбира мотивите на двамата похитители, отнели живот на 17-годишната Аннели. Виновниците за отвличането и убийството на непълнолетната Аннели – 39-годишен безрабтен готвач и 61-годишен несемеен тип. Засега не е открита повече информация за извършителите. Всички са шокирани, а някои си задават въпроса „Как хората стават убийци?“.

Един криминален психиатър решава да даде обяснение, откъде идва злото у злите хора, и защо всеки десети се превръща в престъпник.

Всеки престъпник има причина да е такъв

Във всеки човек се крие престъпен потенциал. За щастие, той се отключва само у някои. Тази теория застъпва психиатърът невролог Райнхард Халер, автор на книгата „Душата на престъпника“. Халер работи като съдебен психиатър на повече от 300 убийства и е на мнение, че всеки човек се ражда добър, докато фактори от живота не го накарат да поеме по лош път. Всеки лош човек има причина да е такъв.

Въпросът, колко хора с течение на времето стават престъпници, зависи естествено от начина, по който обществото дефинира престъпно деяние и кои незаконни действия спадат към графата „тежки“.

Около 12 процента или иначе казано всеки десети става през живота си законово наказуем. Според черната статистика, казва Халер, около 60 процента от убийците дори не биват издирвани.

Ето така похитителите на Аннели станаха убийци

Маркус Б. и неговият съучастник, 61-годишният Норберт К. вече са заловени. Когато говорят с Халер, те вече имат обвинение и признават пред него, че планът, който двамата са замисляли, е бил плод на алчност и финансови проблеми.

Към натиска на недоимъка се добавя суровият криминален характер на двамата, аматьорският им план и страхът, че ще бъдат изобличени, анализира Халер. Стрес, жега и паника карат похитителите да излязат от контрол и да отнемат живота на момичето, което първоначално е трябвало да бъде освободено срещу откуп.

Рискови фактори между човека и престъпника

Всеки човек разполага с инстинкт за добро и лошо, който не е продиктуван от закон. Който се готви да убие някого, трябва да преодолее този инстинкт. Всеки има пред себе си една морална бариера и тя, извън условия на война, е доста висока.

Към другите морални задръжки, хората по правило са научени да се контролират и да съчувстват на околните. Още в ранна детска възраст децата получават уроци как да избягват изблици на агресия.

Естествено, има фактори, които „заслепяват“ тези способности:

  • Лошо възпитание, лишено от любов: Тези хора са научени да изключват чувствата си. „По-късно в живота на тези хора ролите се обръщат и те стават мъчителите“, казва Халер. Като престъпници, те за първи път упражняват властта си. Естествено, не всеки, чийто баща е избягал или е нямал майка, става престъпник. По същия начин убийци стават и хора от съвсем нормални семейства. „Все пак, възпитанието е един фактор от цял комплекс човешки качества. То е основа на бъдещето на всеки човек“, пояснява Халер.
  • Алкохолът и наркотиците понижават моралните граници.
  • Заболявания: Непреоделени психически травми също могат да бъдат катализатор за извършване на престъпление.
  • Гени: Смущения в структурите на мозъка, както многократно е установено при психопати.
  • Смущения на личността: Например нарцистични натури, които се чувстват добре, когато унижават, измъчват или убиват хора. Тук е мястото на серийните убийци.
  • Гняв, омраза, ревност: 60 до 65 процента от убийствата са извършени от познат.                                                            Три важни фактора, които предовратяват криминализирането на човека:

1.      Да се научим да сме уверени в себе си: „Решаващи фактори за усвояването на това правило от децата са: внимание, време, нежност, обяснява психиатърът. Лошото възпитание е рисков фактор за криминалност на индивида, доброто – защитен фактор.

2.      Лична и директна комуникация: Защото възможностите за общуване в Интернет разрушават мостовете, по които достигаме комуникация и близост в реалността.

3.      Халер е на мнението, че съчувствието е в основата на човешкото оцеляване. „Ако човек може да се постави на мястото на жертва, той никога няма да стане престъпник.“

 

Автор: Керстин Котлар, Focus.de

Превод: Марина Илиева

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.