Довиждане на хартиените 2 лв? Пускат монети!

Довиждане на хартиените 2 лв? Пускат монети!
29-08-2015г.
100
Лентата

БНБ пуска в обращение от октомври метални двулевки, съобщи bTV.

Замяната е нужна, защото хартиените двулевки са едни от най-често износваните банкноти в страната, като всяка трета ценна хартийка, отделена заради износване, е двулевова - от 69 милиона заменени банкноти 16 са двулевки. Затова БНБ ще въведе железни двулевки, които траят в пъти по-дълго от хартиените.

С хартиения „Паисий” обаче ще може да се плаща напълно нормално и занапред, също както и с хартиените левчета, ако все още имате такива - и двете са в обращение.

Новата монета ще е от два различни метала - вътрешната ѝ част ще бъде от жълт метал, а външният кръг - от бял, за да се различават по-лесно от левчетата. Монетата от 2 лева ще е и малко по-голяма.

От понеделник БНБ ще пусне в обращение и друга нова монета - сребърна възпоменателна, посветена на 130 години от Съединението на България. Номиналната й стойност е 10 лева, а  тиражът е от 3000 бройки. Монетата може да се закупи на касата на БНБ за 66 лв. На гърба ѝ са изобразени участниците в Българския таен централен революционен комитет, а отдолу в позлатен кръг са лъвчето, знамето на Голямоконарската чета и девизът около нея – „Съединението прави силата”.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.