Наричат я МАЙМУНА и ВЪРКОЛАК...

Наричат я МАЙМУНА и ВЪРКОЛАК...
03-09-2015г.
24
Лентата

 „Понякога ми се иска да съм като всички останали деца“- това са думи на 11-годишната тайландка Супатра Сасупфан.
Тя е сред 50-те жители на планетата, които страдат от Синдрома на Амбрас, т.н. “хипертрихоза”.

Необичайно изразеното окосмяване на лицето, гърдите и крайниците се причинява от генетично отклонение и до момента не е открит ефективен метод на лечението му.

Клетниците, които са имали нещастието да се родят с дефектни хромозоми, могат само механично да се спасяват от космите – но за не голям период от време. Супатра не крие, че връстниците й постоянно я дразнят и я наричат маймуна и върколак.

“Неприятно” е твърде слабо казано за усещането на момичето, което обикновено прекарва времето си в самота.

Избягват я не само децата, но и възрастните. Не са малко и онези, които си признават, че ги е страх от косматото „същество”, което се опитва да им говори с тънък момичешки глас.

Нерадостната ситуация обаче е на път да се промени.

И не, защото медицината е открила как да лекува синдрома, а защото родителите на Супатра се възползвали от един трик. Те подали документи в централата на Гинес с претенции за титла, която само тяхната дъщеря би могла да заслужи. Супатра Сасупфан вече я притежава и има официален документ за това.

А тя е – “Най-космато момиче на света”!

Може да звучи странно, но след като пратениците на Гинес дошли в училище и съучениците на Супатра били показани заедно с нея по телевизията, отношението към момичето-върколак се преобърнало на 180 градуса.
Днес Супатра е световна знаменитост.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.