Георги Лозанов: Да си подам оставката, защото спазвам закона?!

Георги Лозанов: Да си подам оставката, защото спазвам закона?!
07-09-2015г.
45
Адриана Аврамова

Г-н Лозанов, темата за излъчването на програма на БНР на турски в определени райони, предизвика силни реакции.

Каква е вашата позиция като председател на СЕМ?

Това са предавания в границите на програма Радио България, които отдавна са лицензирани и те са факт. Сега просто се вдига предизборен шум.

Защо има нужда от такава програма в този район, с такава продължителност и на турски език?

В Рамковата конвенция за малцинствата е посочено изискване да се създава медийно съдържание на езика на малцинствата, на които майчин език не е българският. Добре е да се изпълнява това изискване именно от обществената медия, тъй като тя в най-голяма степен ще спази обществения интерес и така се създава относително спокойствие. А вече за обема – това е въпрос на редакционна свобода. Медията сама си избира и никой няма право да се меси. Това се нарича цензура. И в момента политическите реакции по тази тема са опит да се цензурира програмата.

Значи чисто законово не се извършва нарушение, но, ако обществото е против тази идея и програма - какво следва?

Не само, че не се извършва нарушение, но и се спазва законът. Ако не се спази - тогава ще е нарушение. И вижте – законите регулират социалните отношения. Ако българският законодател прецени, че социалните отношения в България са такива, че не може да се спазва Рамковата конвенция на малцинствата, трябва да се откаже от нея. Но това е работа на парламента, а не на обществените медии и медийния регулатор.

От ВМРО не приеха никак добре въпросната програма, Вие дори се скарахте с Ангел Джамбазки в едно предаване…

По-скоро той ме разгневи. Това е въпрос, който е политически и трябва да се решава от политиците, а не да се стоварва на гърба на СЕМ. Откъде накъде? Парламентът е приел конвенцията, както и закона за радио и телевизия, ако Парламентът смята, че българското общество в момента не е зряло, за да изпълнява ангажименти към малцинствата, да променят закона. Но тогава Джамбазки и колегите му трябва да отидат в българския или в Европейския парламенти - там да поставят тези въпроси. Сега трябва да спазваме закона максимално точно.

Освен това да си говорим истината - винаги преди избори се вдига такъв шум. Аз не знам дали обществото е разгневено, но в момента се печели вот.

Днес излезе информация, че Джамбазки ще ви съди. Поводът е отказът Ви да предоставите обществена информация…

Има закон за достъп до информация. Ние винаги го спазваме, така че всичко, което той е поискал в сроковете, които законът предвижда, Джамбазки ще го получи.

Не сте притеснен?

Не, напротив. Това са думи, които се казват в такава предизборна ситуация. И това е въпрос на ефирен гняв.

Отдавате позицията на ВМРО само на идващите избори ли?

Смятам, че има такъв мотив. Ако Джамбазки и останалите наистина смятат, че българското общество не трябва да изпълнява тези ангажименти, трябва да протестират не пред СЕМ, а да отидат в българския парламент и да разгледат въпроса там.

Искат и оставката ви? Ще я получат ли?

Хубава работа. Как мога да си подам оставката, заради това, че спазвам закона?

Казват, че създаването на регионални програми на турски език в националното радио е политическо обслужване на ДПС преди местните избори. Как ще коментирате?

Защо на ДПС? Тези предавания на радио България са създадени от много години и се разпространяват. Те са си същите лицензирани предавания, нито се увеличава времето, нито се променя съдържанието.

Тоест не се прави партийна пропаганда на ДПС, каквито обвинения има?

Не, не. Каква пропаганда? Тези предавания така и така са се излъчвали винаги в този район.

Всъщност идеята на тази програма нали е да помогне за интеграцията на българските турци, но няма ли това да има обратен ефект?

Тези три часа предавания на турски и досега са съществували. Това, за което кандидатства БНР е за програма на български език в Кърджали. Каквито има в Шумен, Стара Загора, Бургас, Варна и т.н. Напълно е логично във всеки район, особено, където има по-големи културни различия, да се правят всякакви програми. Те ще бъдат на български език, но това, което те бяха представили, не беше достатъчно убедително като концепция за програма на български език. И ние утре ще обсъждаме тази програма, тази за турския език се обсъжда единствено с ВМРО.

Утре от ВМРО организират протест пред СЕМ…

Това не ме притеснява и преди е имало протести. Това е излишно. Аз разбирам, ако имаше нещо ново - да се увеличи обемът на предаванията, да има някаква промяна, а то няма.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.