ОСТАВКА!

ОСТАВКА!
15-09-2015г.
25
Мартин Карбовски

Полезните хора си отиват. Българите си отиват.

Остава една прослойка, от която сме зависими. Чиновници с политически контекст, които леко изместват българското и традиционното към либералното и посредственото.

Наблюдаваме държанието на един дребен чиновник – Вера Кантарджиева, директорката на Немската Езикова Гимназия.

Училището – легенда, безспорно най-доброто училище. На това училище му трябва лидер, който да води. Лидер, а не потребител на програми, който да не може да говори. Който да не се крие от журналистите вече десет дена.

Директорката на Немската Гимназия Кантарджиева постъпи като политиците у нас – опитва се да уволни тихо най-известния учител в републиката – географът и историкът Григор Димитров – Грегъри.

Опитва се да го направи по подлия начин, с който се подменя животът ни.

Преди да започне учебната година тя дава на учителя Грегъри някаквo предизвестие - без да му се яви и да говори с него.

Прави го в петък, прави го на рождения ден на стария учител.

А Грегъри не е стар. Има възможност да работи още. Не знае дали иска да се бори с тази система на тихо бюрократско управление, измислена специално за овце.

Учениците подозират нещо страшно – учителят Грегъри не преподава география. Той преподава България, това е неговият предмет. Кой иска този предмет да изчезне, питат ме учениците и питат какво да правят.

Отговарям им – много хора искат този предмет да изчезне, твърде много.

И не знам какво да правите, не съм аз комуто се пада да ви учи на партизанска война.

Защото срещу себе си имате системата, българската политическа система, която гони полезните и кадърните и слага свои хора, с доста по-скромни възможности, но верни – на партия, на клика, на министър. Но не и на България.

 Вижте тротоарите си, вижте махалите и забвението у нас и ще разберете.

Днес на 15 септември, първият учебен ден отново по подлия начин, празненствата в Немската гимназия като никога започват в осем часа. Още един тих политически номер, за да се размине протестът на учениците в подкрепа на Грегъри.  Но протест имаше. Полиция имаше, дори жандармерия.

Кой каза оставка?

Преди десет дена първи „ОСТАВКА“ каза бившият външен министър Кристиян Вигенин, отдавна завършил гимназията.

Днес повече от сто бивши ученици на НЕГ се изсипаха, за да подкрепят Грегъри. Дванадесетокласниците казват – няма да влезем, как така няма да ни преподава Грегъри в 12 клас.

Има Фейсбук група с име, което казва всичко: Немската Езикова гимназия (НЕГ) без Грегъри е само НЕ.

Спасете Даскала - има една такава гръцка притча. После той ще спаси вас. Не давайте той да си тръгне. Нека си тръгне Директорката. Защото, когато един чиновник си отива, той просто си тръгва по-малко беден. Когато един учител си отива, ние оставаме много по-бедни.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.