Синонимен идиотизъм

Синонимен идиотизъм
15-09-2015г.
37
Любен Дилов-син

В България не възставаме срещу безсмислието.

В България се вдигаме на бунт, само, ако ни бръкнат в джоба.

В това отношение задаващият се пореден протест на работодатели и индустриалци срещу поскъпването на електроенергията за производствени цели е учебникарски пример.

От 19 лв. тя стана 38 и това предизвиква буря от негодувание.

Срещу самото наименование - такса “задължение към обществото” се чуват само отделни промърморвания. А там е заровено кучето.

Как задъжение към обществото?!!

Обществото ли докара милиардни задължения на НЕК?

Обществото ли две десетилетия и половина съсипва една от малкото ни работещи индустрии?

Не, тази такса - ако изобщо я има - трябва да се нарича - “Задължения на Тодориев, Шервашидзе, Милко Ковачев, Миро Севлиевски, Румен Овчаров, Делян Добрев...” и т.н. и т.н. та чак до наши дни.

Дори, ако отворите сайта на министерството на енергетиката, в раздела история, ще прочетете стряскащото изречение: “Министерството на енергетиката е създадено на 7 ноември 2014 година, когато 43-то Народно събрание на Република България гласува структурата и състава на новия кабинет”.

Сига, бе?!!!

В ГЕРБ сигурно са полудели?

Наистина ли министерството е създадено през 2014-та? Ами тогава, да кръстим таксата “Теменужка, мила дружка”. Така и министерството си има готов химн, няма нужда да прави обществена поръчка за написването му, та да се чуди Веско Маринов как да го спечели.

Мислите си, че това е заяждане на дребно ли?!

Докато не възстанем срещу смисъла или,по-точно, срещу понятийния фетишизъм и безсмислието, нищо няма да се промени.

Синонимният идиотизъм е белег за общата ни дебилност.

На езиково ниво се демонстрира всеки ден невъзможността да се справяме с проблемите си. На английски се казва the lowinforcement (налагам закона със сила), а на български се казва “пазя закона”.

От какво го пазим?! Да не забраменее ли?!

Време е да си извадим спиралите от главата и да назоваваме нещата с истинските им имена - НЕК трябва да фалира, а таксата “задължение към обществото” да се прекръсти на “такса некадърно управление”. 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.