НОВО БЕЗУМИЕ НА КЪРТИЦИТЕ В МОН

НОВО БЕЗУМИЕ НА КЪРТИЦИТЕ В МОН
05-11-2015г.
39
акад. Петър Иванов

В системата на науките (знанието) има няколко научни дисциплини, изучаването на които обезпечава, първо, развитието на мисловните способности на обучаваните и, второ, усъвършенстването на техните морални (социални) качества.

Тези способности и тези качества са най-значимите от всички човешки характеристики; самият наш вид се определя тъкмо чрез тях: "човек разумен" и "човек социален" (homo sapiens, homo socialitas).

От дълбока древност и досега тези няколко науки се радват на изключително внимание и заемат водещите привилегировани места в образователните системи на всички демократични общества. Напротив, деспотичните (диктаторските, тоталитарните) режими, на които не им трябват умни и нравствени личности, с всички сили се стремят да омаловажат, деформират и премахнат от образованието тези науки. На диктаторите им трябват прости и глупави поданици, които да не могат да мислят, трябва им лесно управляема тълпа дебили, която не прави разлика между добро и зло и не разбира справедливостта.

Тъкмо тези науки - философия, логика, етика, естетика - са трън в очите на сегашното министерство, и то, неизвестно под чие влияние (или диктат) възнамерява да ги съкрати и даже да ги извади от учебните програми в средното образование. Във висшето ни образование, което все още си работи по комунистически тертип, а и повечето преподаватели, ректорите също, са отявлени комунисти и агенти на ДС, въобще не се учи нито логика, нито философия, нито етика, нито естетика.

У нас бакалаври и магистри стават млади хора, които никога в живота си не са били обучавани как да мислят логично, не знаят основните норми на морала, нямат представа за възвишеното и красивото и т.н.

Помним как при управлението на ДПС и БСП подводниците и къртиците на догановото движение в МОН и БАН се пробваха да премахнат текстове на най-българските творци: Ботев, Вазов, Яворов, Алеко Константинов и др. Били антибрюкселски автори. Били вредни. Пречи им на къртиците и националната ни икона Васил Левски. Сега определени сили пък отиват още по-далеч: искат да институционализират опростачването и дебилизирането на българската нация, като целта е още в средното образование да се формират удобни за една нова тоталитарна власт прости, лековерни, безнравствени и послушни персони, които да нямат собствено мнение и да постъпват само така, както им се нареди отгоре.

Философия е термин, произхождащ от "филос" - обичам и "софия" - мъдрост.

В САЩ, например, най-престижната от векове младежка организация е "Фи Бета Капа". Абревиатурата с гръцки букви е от "Философия бион кибернетес", което означава "Философията живота управлява". МОН не иска науката философия в образователната ни система, не иска обичащи мъдростта и знанието хора, не иска философията (знанието) да ни управлява, иска да ни управлява простотията, иска глуповати наивници навсякъде.

Логиката е наука за правилното мислене. МОН маха тази наука, не иска в България да има правилно мислещи хора.

Колко е лесно да излъжеш глупаци! Изборите го показват постоянно.

Етиката е наука за морала, за доброто и справедливото в живота на обществото. На МОН тази вечна наука му се вижда тъпа и демоде. МОН предпочита пред етиката нещото "Гражданско образование", с което в средните училища щяло било да се постигне "систематично интеркултурно институционално-политическо социализиране на подрастващите" (дефиниция от МОН) и Брюксел щял да ни похвали и да даде някой лев, нали ще учим да сме толерантни към хомосексуалистите, гей браковете и т.н.

Естетиката е наука за красотата и истинското изкуство.

МОН, подобно на културното министерство, май много презира тази наука. Чиновниците и шефовете им по харесват чалгата, пурите и кебапчетата със студена бира. Защо да се учи естетика, след като в нея не пише нито за Азис, нито за Кондю, не се анализира фамозният мегахит "На теслата дръжката, дръжката"?

Питам се дали не е по-добре и по-лесно просто да забраним образованието, че и културата? Те и без това май вече са със затихващи функции.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.