Национална служба „Полиция” има безсрочен договор с БХК! Защо?

Национална служба „Полиция” има безсрочен договор с БХК! Защо?
06-11-2015г.
160
Лентата

Преди две седмици, Мартин Карбовски и екипът на Lentata.com, изпрати официално своите въпроси до Министъра на вътрешните работи - Румяна Бъчварова и МВР, защото се оказахме изненадани. От един факт - че журналистите нямаха достъп до групата незаконно влизащи в България афганистанци (един, от които застрелян от наш граничар), а Български Хелзински Комитет, се срещна и привилегировано общува с тях.

Попитахме, на какво се дължи това, както можете да видите ТУК.

Екипът ни получи отговор от МВР. Някакъв отговор, от който възникнаха обаче множество други въпроси...

Например.

От МВР разбираме, че БХК е сключил БЕЗСРОЧЕН ДОГОВОР с Национална служба „Полиция” към МВР за правна помощ на чужденци, които незаконно пребивават в България.

Ясно е, че ЕС изисква от нас да осигуряваме такава по един куп директиви...

НО. Въпросът тук е ЗАЩО точно БХК е неправителствената организация, която е допусната да дава правна помощ на нелегалните имигранти у нас?

И още – според обясненията на МВР, законите ни задължават тази правна консултация към нелегалните чужденци да бъде БЕЗПЛАТНА.

Тогава – откъде идва финансирането на БХК? Откъде са парите, които БХК ползва, за да гарантира тази правна помощ на преминалите незаконно у нас афганистанци?

Всяка компетентна неправителствена организация ли може да направи същото, което е допусната да направи БХК?

БХК ли е най-подготвената правно НПО?

И по какви критерии се оценява кой може да консултура нелегалните имигранти у нас? И да общува с тях, когато на журналистите им се отказва достъп?

Прилагаме и откъси от РЕШЕНИЕТО на МВР, което получихме.

Като продължаваме да имаме усещането, че в тази държава е по-лесно да защитиш правата на нарушаващия закона, по възможност чужденец, отколкото правата на обикновения, работещ, ненарушаващ закона българин.

Защото, ние не се сещаме нито европейска, нито българска институция, която да се е загрижила за стотиците жертви, закоито ежедневно пише тук, в Lentata.com.

Ограбваните, пребивани и убивани пенсионери, изоставените деца, с които се блудства, окрадените и унизени ниско платени хора с образование...

За тях ние европейска директива не сме получили.

За тях БХК не бърза да им дава правна помощ и да насочва „правозащитна дейност” към точно тези онеправдани и с потъпкани права...

За тях, повечето медии пишат, знаете, като статистика.

За тях, дори вече не прави впечатление, че се съобщава.

Защо? Ето още един въпрос. На кого обаче да  го зададем?

 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.