Die Zeit: Десетки хиляди бездомни и бежанци в Германия - заплашени от смърт от измръзване...

Die Zeit: Десетки хиляди бездомни и бежанци в Германия - заплашени от смърт от измръзване...
10-11-2015г.
20
Лентата

Въпреки че няма официална статистика се предполага, че около 40 хил. от 335 хил. бездомни хора спят по улиците в Германия, а десетки хиляди бежанци са настанени в неподходящи за предстоящия зимен сезон палатки. Има реална опасност между двете групи да възникне конкуренция при настаняването в специализирани приюти, предупреждава националният ежедневник Die Zeit

Студът причинява заболявания на хората - а понякога дори ги убива, ако не могат да се предпазят от него. Федералната работна група за бездомниците е изчислила, че след Обединението през 1990 г. в Германия от измръзване са починали 300 души. Въпреки това се приема, че системата за оказване на спешна помощ в страната функционира добре, дори и през студения сезон. 

Тази година обаче ситуацията се усложнява заради големия брой бежанци, които са влезли в страната и не са се регистрирали, което съответно им е отнело правото да бъдат настанени в специализирани центрове.

Така приютите за бездомни се явяват като добра алтернатива за подслон. Развитието на подобна тенденция може да окаже сериозно отражение върху бездомниците, до които държавната грижа за осигуряването на покрив може да не достигне. 

"Въпрос на време е преди първото бебе да измръзне от студ тук", заявява представител от района на баварския град Пасау, разположен в непосредствена близост до границата с Австрия и поради тази причина - пренаселен с бежанци.

"Извънредно" е положението в национален мащаб и според саарландския министър на вътрешните работи Клаус Бульон, тъй като десетки хиляди търсещи убежище продължават да битуват в палаткови лагери. Католическата социална асоциация "Каритас" предупреди, че "не можем да изключим, че хората в тях могат да умрат". 

Препечатано от "Фокус" - ТУК

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.