НОВИТЕ ВАРВАРИ

НОВИТЕ ВАРВАРИ
12-11-2015г.
71
Христо Стоянов

И така, изборите минаха. Избраните се заклеха. И започнаха да рушат.

Иде реч за кмета на Хасково, който веднага след клетвата нарежда премахването на две скулптури – „баба Яга” и „Бухала” пред общината.

Тези пластики създаваха едно друго усещане за града. Те се бяха превърнали в емблема на Хасково.

Те не бяха паметници на активни и не чак до там неактивни борци, не носеха сърпове, чукове, петолъчки и свастики. Те дори не напомняха за партийност или някакво такова пристрастие. Те бяха произведения на изкуството, но поръчани на автора от бившия кмет.

Спомням си първото ми отиване в Рим. Тогава не се шашнах от Леонардо и Микеланджело, а от един мост. Мост, построен по решение на Мусолини. И още тогава си казах, че ако този мост бе построен в България, той щеше да бъде разрушен още на десети септември.

Защото ние премахваме мостове. Премахваме паметта.

Защото това би трябвало да остане. Остава изкуството. Ако не е в България.

Защото в България не остава изкуство. Заради това сме лишени от история. Защото ние унищожаваме всичко, свързано с нея. И чакаме да ни я напишат.

Заради това нашата история винаги я пишат отвън.

Нашите сведения за нашето минало са от писанията на чужди летописци. Историята с пластиките на Господин Тенев – Гуспата в Хасково дано да е изолиран случай. Дано. Защото по всичко личи, че и ИДИЛ да дойде в България няма да има какво да руши. Защото ние вече сме го направили.

Наистина Хасково прилича на Алепо.

И всичко това, въпреки Закона за авторското право, в който изрично е записано, че промяната и вмешателството, разрушаването на произведение на изкуството задължително става със знанието на автора. Когато той е жив.

Явно новият кмет в Хасково погреба и автора на пластиките…

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.