ПИСМО – ЗА КАЧЕСТВОТО НА РАБОТА ВЪВ ВЕСТНИК КАПИТАЛ

ПИСМО – ЗА КАЧЕСТВОТО НА РАБОТА ВЪВ ВЕСТНИК КАПИТАЛ
21-11-2015г.
73
Лентата

ПИСМО

До главния редактор Алексей Лазаров,

До екипа на в. „Капитал”,

На 19 ноември 2015, в. „Капитал” публикува в онлайн изданието си текст със заглавие „Кой излъга, че има ислямисти в университета?” с автор, някой на име Мартин Димитров.

А сега ние пишем това писмо, за да попитаме кой е този Мартин Димитров, който ИЗЛЪГА за работата на сайта Lentata.com.

В „Капитал” лицето Димитров, освен, че споменава сайта Lentata.com под квалификацията „жълти сайтове”, за което няма нито един аргумент, тъй като Lentata.com, както нейните читатели добре знаят, е сайт със социална насоченост, в който няма дори жълта рубрика...та, лицето Димитров пише:

„Но това не е единствената статия, пусната от BIG5. Малко по-късно сайтът публикува нова, към която са прикачени снимки, за които се твърди че са направени с мобилен телефон от читател и изпратени на BIG5. Разбираме, че "девет патрула на МВР вчера са бранели студентите от Нов български университет от атаката на арабите, крещящи "Аллах Акбар", научи само BIG5.BG". На снимките от "читателите" обаче няма нито една полицейска кола. За сметка на това намираме същите снимки, публикувани ден по-рано на сайта Lentata.com, под статия със заглавие "Страх и омраза в "Овча купел". Деца, не излизайте на балкона!" (Lentata.com е сайт с откровено националистически и расистки възгледи, в който "специални коментатори" са Ангел Джамбазки от ВМРО и Костадин Костадинов, преди от същата формация.) И двата сайта твърдят, че медиите и полицията прикриват случката. От СДВР отричат при тях да са постъпвали сигнали.”

КОЛКО НА БРОЙ НЕВЕРНИ ФАКТИ СЕ ОТКРИВАТ В ТОЗИ ЦИТАТ?

Първи неверен факт -  в сайта Lentata.com не е публикуван НИТО ЕДИН материал по темата за нахлуване на араби в НБУ.

Второ – сайтът Lentata.com НЕ Е ТВЪРДЯЛ, че МВР и медиите прикриват случката с нахлуване на араби в НБУ, тъй като изобщо не е писал за тази случка. Съответно, лицето Димитров е пропуснало да прочете текста, който цитира и, който е със снимки на наши читатели БЕЗ КАВИЧКИ, в който се говори за проблеми с бежанци и мигранти в един определен блок на квартал „Овчa купел”. Сигнал, подаден до медията – Lentata.com и публикуван именно там и, в който се разказва за ежедневния тормоз и страх, който изпитват хората от този блок, превърнал се в „гара-разпределителна” по думите на читателя – за товарене и разтоварване на мигранти. (ВИЖТЕ ТЕКСТА В ЛЕНТАТА - ТУК)

Трето невярно твърдение – и категорично обидна квалификация, а именно – заклеймяването на цялата медия Lentata.com и съответно всички нейни автори и сътрудници като хора с „расистки възгледи”.

Още нещо – сайтът Big5 е използвал снимки от Lentata.com без разрешение, като ги е „прикачил” към друга информация, а не към оригиналната, което е заблуда  на въпросния сайт big5, а не, както се внушава на Lentata.com. Поясняваме – сайтът front.bg  е този, в който е публикувана информация за случая с НБУ и тази информация единствено цитира думите на зам-министъра на МВР Красимир Ципов, който потвърждава, че разследват случая с НБУ.

Освен гореизброените неверни факти/лъжи за сайта Lentata.com, от „Капитал” използват и определението „националистически” като обидна дума.

Чудим се защо.

Откога „националистически” се превърна в негативно определение?

Откога да си националист и расист е едно и също нещо, както твърдят по-горе лицето Димитров и вестник „Капитал”?

В кой точно момент патриотизмът и защитата на българския интерес се превърна в недостатък и нещо, за което следва да се напише унизителна, невярна и хулеща вестникарска публикация срещу добре работеща медия?

Това са въпросите.

А тези за качеството на вашата статия и работата на вашия екип - оставяме на оценката на самите вас.

От:

Редакцията на Lentata.com,

Мартин Карбовски

Ева Истаткова, главен редактор

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.