Носенето на бурки и ниджаб – забранено! Къде?

Носенето на бурки и ниджаб – забранено! Къде?
27-11-2015г.
197
Лидия Делирадева

Запомнете словосъчетанието Директна Демокрация. Това е форма на самоуправление, която е доказала своята ефикасност в обществото и там, където се прилага, няма кризи, демонстрации и протести.

Носенето на бурка и ниджаб на обществени места в швейцарския кантон Тичино ще бъде престъпление, което се наказва с глоба в размер до 10 000 франка ($ 9813), решиха депутатите в понеделник.

Те приеха закон, забраняващ дрехата, която покрива тялото от главата до краката и се носи публично от жените в много мюсюлмански страни.

Гражданите в италиански говорящия кантон, намиращ се в южната част на Швейцария, подкрепиха забраната на референдум през септември 2013 г., като около две трети от гласувалите дадоха гласа си в полза на това забраната за носене на бурка и ниджаб да се върне.

В същото време, мерките за сигурност по време на сесията по тази тема, бяха засилени, съобщава информационна агенция ATS.

Устройство за откриване на метал бе монтирано временно за скрининг на хората, които влизат в парламента, посочва агенцията.

Управата на кантон Тичино искаше забраната на бурките и ниджаб да важи и за други форми на покриване на главата, които скриват лицето, като например маски, носени от демонстрантите, и качулки.

Но депутатите гласуваха за закон, който се отнася само за носенето на мюсюлмански забрадки, за да се избегне приравняването им с прояви на хулигани и маскирани демонстранти.

Минималната глоба, определена за носене на бурка и ниджаб, е 100 франка, но може да достигне и до максимума от 10 000 франка.

Законът, също така, не прави изключения за туристи.

Туристите, които посещават Тичино, ще бъдат информирани на летищата и от митническите органи на италианско-швейцарската граница, че в кантона е незаконно да криеш лицето си с бурка.

Около 40 000 посетители от Близкия изток са пътували в Тичино през миналата година, а туристическият пазар постоянно се разраства.

Законът за забрана на бурките в Тичино е вдъхновен от подобен закон, влязъл в сила във Франция и подкрепен от Европейския съд по правата на човека през юли 2014 година.

Самата забраната, която спечели над 65 на сто от гласовете на избирателите на референдума на 2013 г., беше осъдена по това време от Amnesty International като "черен ден за правата на човека в Тичино".

Тичино е с население от 350 000 души, около два процента, от които са мюсюлмани.

Но швейцарците рядко се съобразяват с подобни опити за натиск и влияние. Те решават според своите традиции и според това кое ще е добро за тях, а не за разни правозащитни организации. С което, всъщност, най-добре защитават човешките си права. Друго не им е нужно.

Да живеят референдумите и Директната Демокрация, драги сънародници. Ще дойде тяхното време и в България.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.