Бляк Фрайдей – още една американска кука за БГ балъци

Бляк Фрайдей – още една американска кука за БГ балъци
28-11-2015г.
64
Милена Янинска

Черният петък дойде и у нас за поредна година, все по-популярен и тачен като нова поп-фолк сензация.

Изправи на крака жадната за емоции маса и закова стъклените им погледи върху себе си, докато зомбитата следват всяко движение на етикетите с покорността на будистки ученици.

Добри ученици сме, де... това няма кой да ни го отрече. Свети Валентин, Вси Светии, Черният петък...

Очаквам само след година у нас да дойдат и Денят на благодарността със своята тлъста американска пуйка, а след още една - да гърмим и шампанско в чест на американската независимост.

Няма лошо. На тези географски ширини празниците са на почит. Проблемът идва, когато това започне да важи само за чуждите!

Взехме си още една модерна американска традиция. Денят на грандиозните намаления у нас би бил още по-ценен и нужен, заради отсъстващите Коледни премии. Заради отсъстващите премии по принцип. Но ние нали всичко побългаряваме... Та..

Българският черен петък не е точно като презокеанския. У нас – 70 процента ДИСКАУНТ не са това, което са, намалението на всички артикули не включва точно всички артикули, изобщо това, че пише „намаление” нищо не значи...

И трябваше вече да сме разбрали как наивно попадаме в капаните на търговците, които също най-обичат празници.

Но не. Ние искаме да бъдем излъгани. Ние вярваме на всичко, което звучи и изглежда красиво, на онова, което ни казват и пишат, защото... не само по време на шопинг - ние сме пристрастени към илюзията.

Десетки години вярваме, на който ни падне, че ще превърне страната ни в рай за живеене...

И вярваме без нужда от доказателства и потвърждение... сляпо. Като в Господ. Защото толкова много ни се иска.

Или пък човешката ненаситност ни играе лоша шега...

В Америка например, денят на големите изгодни придобовки е веднага след деня, в който се изразява благодарност към всичко, налично. И после – юруш към още повече! Спят пред магазините, а после се бият в тях.

Това и при нас ще стане... само да не забравяме, че чудеса не се случват на Балканите.

Тук, ако не крадете, някой ще открадне от вас. Тук намалената стока е бракуваната. Тук стоките са по-ценни от вас. Тук е друго.

Ако толкова уважавате Америка, по-добре я посетете. Тя никога няма да дойде.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.