НОВА МОДА: ПРАВИШ СКАНДАЛ И ВЕДНАГА СЕ КАНДИДАТИРАШ ЗА ПРЕЗИДЕНТ

НОВА МОДА: ПРАВИШ СКАНДАЛ И ВЕДНАГА СЕ КАНДИДАТИРАШ ЗА ПРЕЗИДЕНТ
14-12-2015г.
21
акад. Петър Иванов

Изборите за президент у нас приличат на конно състезание, даже и термините, които се използват в кампанията, са от конния спорт: "бараж", например, се нарича вторият от двата кръга при конкур ипика (прескачането на препятствия).

Предстоящото догодина, а може и по-рано, знае ли човек, конно президентско състезание май вече започна, и то по един неочакван начин, по една чудновата и на пръв поглед абсурдна схема: скандал и после кандидатура за президент.

Вече две одиозни персони я използваха без никакво стеснение: пенсионерът Стефан Воденичаров от посткомунистическата БАН и младокът Раданчо Кънев от посткостовисткото ДСБ. Какви са скандалите?

При първия имаше нещо скандално с едни пари от Фонд "Научни изследвания" и май там имаше прокурорска проверка, после този човек направи грандиозен скандал с поканването в България на религиозния водач патриарх Вартоломей от братска Турция и го удостои за неизвестно какви заслуги с почетно звание на БАН, при което патриархът ни изкара нас, българите, крадци на икони и мощи, и строго нареди да върнем тутакси откраднатото в Гърция.

Вторият скандално подкрепи за кандидат-кмет на Варна човек с присъда, после, заедно с партийката си ДСБ в така нар. Реформаторски блок, разклати държавата, обяви, че излизат в опозиция, въпреки че хора от РБ са министри, че даже и вицепремиери, в Правителството.

Какво е общото между тези мераклии да станат глава на държавата ни?

Първо, и двамата са софиянци, и двамата са получили висше образование в родния си град; родени са през септември, зодия Дева, единият в далечната 1944 г., другият - 30 години по-късно.

Двамата са с интересна антропология: съчетание на динарски с анадолски черти, плюс характерна визия на черепа и със специфична алопеция (фронтално оплешивяване).

В сферата на професионалните интереси и при двамата се наблюдават екзотична настроеност, единият си пада по енергетиката (атомни реактори и др.), пада си и по отбраната (автомати "Калашников и бронежилетки), а другият най обича Българския червен кръст, еволюцията и Роско Плевнелиев (някои познавачи добавят и нехетеросексуалната любов, може и да е вярно, не знам).

Двамата кандидати за президенти пък са обичани от парите.

Воденичаров е пожизнено обезпечен с една прилична ежемесечна добавка в размер на една депутатска заплата към всичко, което получава, даде му я др. Станишев с едно постановление, обичат го още и европейските проекти.

А Раданчо бил обект на любов от страна на едно нещо с име "Капитал" и, както казват медиите (www.epicenter.bg и др.), стопанисвал в КТБ, подобно на патрона си Ваньо Костов от с. Драгалевци, един милион партийни пари.

Българските пиармени, по-точно пиардами, защото по понятни съображения те все са жени (тук таме някой женоподобен епилиран мъж), учили журналистика в СУ, знаят добре, че у нас общественото внимание може да бъде привлечено единствено и само от "ексклузивни скандали".

Вероятно плътните взаимодействия с хора на пиара от двата гореописани типа са стимулирали бай Стефан и Раданчо да си разработят всеки по един по-така скандал за начало (PR opening) на предизборната си кампания за президент на Република България.

Единият за целта ползва Вартоломей, другият - Христо Иванов. Единият изигра Българската православна църква и патриарх Неофит, другият изигра коалиционния си партньор ГЕРБ и премиера Бойко Борисов.

Всеки от двамата кандидати очевидно таи големи надежди за "Дондуков" 2.

И всеки от двамата има зад себе си едни хора, които го вдъхновяват и подкрепят всячески, в смисъл материално, духовно и финансово.

Въпросът е дали тези хора не са едни и същи? Залагането на два коня е стара практика при конните състезания, нали така?

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.