Сняг се сипе, вино има…

Сняг се сипе, вино има…
20-01-2016г.
108
Костадин Костов

Българите бяха изключително превъзбудени напоследък от обстановката в страната. Човек ще си каже, че никога досега не сме виждали сняг...

Снимки, статуси, пророчества и хиляди коментари...за времето.

Но една мисъл всъщност е най-важна за българите: сняг се сипе на парцали, вино има…нека вали!

Да, типично по нашенски, интересуваме се от бидона със зелето, от виното в дамаджаните и това дали има кой да изчисти пред дома ни. Нищо друго не ни вълнува. Българи сме – пука ли ни за другите?

Точно, докато българинът си сипваше поредната чаша вино, 16 годишно момиче беше изнасилено от бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев. Той не успя да спечели отново кметското място в Стрелча, а преди три мандата беше кмет на Пазарджик, сега е в ареста за 72 часа.

В момента Евстатиев е декан на земеделския колеж в Пазарджик. Момичето е ученичка в Стрелченската гимназия и е дъщеря на общинска съветничка. Сигналът за насилието бил подаден от родителите й, след като се прибрала в неадекватно състояние.

Да, история като тази в момента е особено актуална, защото се намесва политика, кметове, избори...

Обаче остава един не съвсем политически въпрос: докога момичета ще бъдат изнасилвани, а техните изнасилвачи ще бъдат пускани на свобода?

Дела, които се протакват с години, целящи единствено обществото да забрави случая и той да може да приключи без адекватно правосъдие.

И така - снегът вали, а правосъдието в България се стопява по-бързо от снежинките наоколо.

Докато българинът гледа снега, взима 400 лв. заплата и се примирява с този живот. Приема липсата на почивка, заплатата под и над масата, липсата на осигуровки, адекватни условия на труд.

Вярва, че е нормално да не взимаш компенсации, бонуси или добавки, а трябва да си благодарен, че въобще взимаш заплата.

И докато българите бяха благодарни за условията, в които живеят….те пиеха вино...

Пиеха същото вино и докато децата им не се прибираха с дни, докато гледаха новини с информация за изчезнали тийнейджъри, но въпреки това не се притесняваха, че 14 годишното им момиче е навън, а 11 вечерта отдавна е минало.

После тези родители се чудеха къде ли е причината, че дъщеря им е била нападната, пребита или ударена от кола.

Българинът не се замисля за тези причини. Той оставя детето си в училище и обвинява училището, ако се случи проблем.

Иначе за липсата на всякакво домашно образование и възпитание никога не обвинява себе си.

Да, тези българи няма да се променят. Никога.

Снегът ще се стопи, виното ще свърши, а всичките им проблеми ще се задълбочат. Когато осъзнаят, че децата им вече не могат да бъдат контролирани или пък, че заплата им тотално не може да покрие най-дребните им нужди.

Когато видят някое приятелско дете, което е нападнато от кмет….или пък наръгано на спирка.

Тогава тези българи няма да се обсебват от статуси, докато са на маса, а ще мислят за живота си. И за това как евентуално могат да го променят.

Преди снегът да се е стопил.

Само дето може вече да е твърде късно.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.