ГОЛЯМАТА ПОДМЯНА. Или какво става с историята ни, когато сменим робство със съжителство?

ГОЛЯМАТА ПОДМЯНА. Или какво става с историята ни, когато сменим робство със съжителство?
27-01-2016г.
25
Лентата

Какво става, когато заличим от паметта си българска и от говора си български думата „робство” с предателско-скандалното „съжителство”?

От Lentata.com правим следния експеримент – заменяме думата робство (и синонимите й - иго, владичество и т.н.) в най-значимите исторически възрожденски текстове, част от миналото и националното ни самосъзнание. За да проверим какво ще се случи. За да покажем как уж „нищо особеното” подменяне на някои термини, може да обърне наопаки историята и смислите  на цял един народ. За да подчертаем нелепостта на сегашните министърчета и политичета, които с лека ръка смятат, че могат да пратят Левски, Захари Стоянов, Раковски, Каравелов и Паисий в „рисайкъл бина” на нашата памет. И да сложат, каквото им е удобно и за каквото са им платили.

Първо, от поредицата „НАЦИОНАЛНА ПОДМЯНА” ви представяме откъс от „Записки по българските въстания” на Захари Стоянов, където наместо думата робство актуално сме сложили „съжителство”.

Четете и не мълчете. Това накратко е демонстрация за унищожаването на патриотизма и самочувствието на една нация. Българската.

 

ИЗ „ЗАПИСКИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ВЪСТАНИЯ”, ГЛАВА V. ЕЛЕНА

…”Ако в последно време турското правителство имаше пълнейше доверие на някои градове или села в Балканския полуостров, то, без съмнение, тия градове са Елена и Котел, в които никакви народни движения не са ставали…

Според нас първата и най-главна причина е, че от тия места са излезли няколко авторитетни личности, които отпосле са занимавали чиновнически постове при турското правителство и завинаги са били против всяко движение, което е имало за цел разтурянето на турската държава. Като такива тия са имали силно влияние на своите съотечественици. Втора причина за предаността на горепоменатите два града към полумесеца може да бъде според нас и това, че чрез съсредоточаванието капиталите в ръцете на известни богаташи съдбините на много хора са зависели от тия последните. А човек фиазчия, който притежава няколко къшли в Добруджа и е можал да завладее цели села икономически благодарение само на СЪЖИТЕЛСТВОТО, естествено е, че той ще употреби всичките сили за непокътнованието на това СЪЖИТЕЛСТВО.1 Достатъчно е било да заподозре той някого от своите полуубити раи или заемодавци във волнодумство и негодувание против СЪЖИТЕЛСТВОТО, и тоя последният е пропадал.”...

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.