5 книги за 2 лева

5 книги за 2 лева
27-01-2016г.
87
Радост Петрова

Виждали ли сте такава табелка скоро? Или вече не ги и забелязвате?

Кашоните със стари книги от години се третират като дрехи втора употреба – на килограм.

5 книги за 2 лева, 4 кинта за цял кашон. Така, докато не висне надпис и на Столична библиотека: „Продава се за 1$”.

Дълго време се чудех защо са им такива цените на книжките. Коя пазарна особеност им подбива толкова жестоко цените. И не успявах да си обясня.

Не можеше да е липсата на търсене, нито доброволният отказ от ограмотяване на населението. Последното е просто изключено. Няма как да търсим вината и в лошата училищно-възпитателна система. Съвсем проблемът не е и в електронните им варианти и в това, че ги заместват.

Да, знам, че звучат логично тия варианти, но въобще се оказа, че не е в тях проблемът.

Добре, че дойде 2016 година, та да може министърът на образованието да ни светне къде аджеба е ръждясала каруцата. Да размести статуквото, да изхвърли безполезното и да си отидат нещата веднъж завинаги по местата.

И какво се оказа?

Ами те, книгите в кашоните са толкова евтини, защото информацията в тях не е вярна. Нито съжителството ти е съжителство, нито Крузо ти е автор.

Да не говорим пък, че явно преди десетки и стотици години са печатани издания, които са строго ненужни на обществото, като стиховете на Дебелянов, Смирненски или оня самозванец и ксенофоб Вазов, който така грозно преиначавал историята на времето, в което е живял, пишейки за робство и зверства, и изнасилвания...

Въобще, драги сънародници, съдържанието между тези овехтели корици е стара информация и въпросните книги скоро ще бъдат раздадени по кварталите, обитавани от интегрирани граждани, за да се греят на тях до края на зимата.

Проблемът е, че има разни хора, които не могат да проумеят колко непотребни са тия архаични четива и се налага поне още месец-два да се задържи до окончателното им изгаряне.

А аз днес, докато се прибирах от работа, минах и си купих 5 книги за 2 лева. Така – по навик. И както си ровех – хоп! „История славянобългарская”! И тя при преоценените стоки. За нея обаче може да платите от 1 до 3 лева.

По собствено усмотрение, колкото ви дава сърцето. Нищо, че вече не е модерна.

Това му е съдбата на Паисий – заровен някъде между „Как да се научим да плетем и шием”, „Любовта да пребъде” и „Домашен лечител – 500 билки за добро здраве”.

До достигане на 451 градуса по Фаренхайт.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.