Интервю - Култови интервюта и въпросите, които трябва да се зададат...

Бащата на убитата Вероника: Искаме среща с Борисов!

03 February 2016   10

Автор Адриана Аврамова

Бащата на убитата Вероника: Искаме среща с Борисов!

Lentata.com започна кампания под наслов „ЗАРАДИ ЖИВОТА: Възмездие“.
Тя идва като логичен отговор на молбите и гнева на почернените семейства и има за цел да им помогне в намирането на справедливост. 
От Lentata.com ще иниициираме промени в Наказателния кодекс относно тежестта на наказанията и ефективността им.
Правим го заедно с почернените родители и очакваме подкрепа от гражданите, колегите от медиите и родните политици, поне тези, на които им пука за това, че  толкова българи бяха убити и толкова убийци лежат (евентуално) с жалки присъди.

Трябва да знаем, че когато си загубил най-важното, най-обичаните ти, единственото, което  остава е да търсиш възмездие. Тези хора искат справедливост за убитите си деца, родители и приятели. В името на живота. В памет на убитите. И заради живите.

След началото на кампанията, говорим с един от почернените родители - Трайчо Трайков, баща на убитата Вероника във Велико Търново. 
Вижте защо той смята, че на убиеца ще му се размине тежката присъда, какво е казал в самопризнанията си пред полицията и защо почернените семейства искат среща с премиера Бойко Борисов:

Lentata.com: Започна кампанията „Заради живота: ВЪЗМЕЗДИЕ“, с която целим промени в Наказателния кодекс. Какви промени искате вие?

Ще говоря по нашия случай с убийството на Вероника. Това, което не ни даде възможност като закон, да бъде осъден убиецът на дъщеря ни доживотно, са неговите самопризнания. Те му намаляват присъдата и делото се гледа по съкратената процедура. Така се дава възможност да се намалява присъдата - това искаме да бъде променено в закона.  Още повече, убиецът на Вероника е рецидивист- как може да има право на съкратена процедура? (Другите искания на почернените родители вижте тук: http://www.lentata.com/page_8380.html)

Lentata.com: Предстои делото срещу убиецa на Вероника, след като той обжалва присъдата от 30 години, какво очакваш да се случи?

Ние искахме доживотна присъда без право на замяна, но това не можа да стане, защото законът даде права на убиеца. Той може да диктува положението в съдебната зала, както диктуваше положението при убийството на дъщеря ми. Той иска обжалване, защото годините му били много и иска да работят психолози с него, защото имал опасения, че можел да извърши в затвора убийство. Тоест, ако му намалят присъдата, както според мен ще се случи, той след години, когато го пуснат, може пак да убие.
Законите са такива, че работят в полза на престъпниците, дава им права да се измъкнат. Аз се боря със закона, не с убиеца.

Lentata.com: Той каза, че съжалява, вярваш ли му?

Не. Това е поредното му престъпление и да ми каже, че съжалява - няма как да го приема. Ако убийството беше по невнимание, при други обстоятелства, при например трудова злополука, но той е тръгнал с идеята да убива. Мога да цитирам самопризнанията му, в които той казва как вижда Вероника, настига я, вади брадва и й нанася първия удар, след който тя пада на колене. Последват още няколко удара, от които тя припада на земята, моли да я остави, а той продължава да я удря, докато не се уверява, че не е жива.

И още нещо казва той в самопризнанията си - седял той на пейката и видял Вероника, изчаква я да отмине и решава, че може да извърши грабеж. Но той първо я убива и тогава й взима вещите. Също така, той казва, че която и жена да е била в този момент там, той е щял да я убие. Но, ако е бил мъж - нямало да го нападне.

Lentata.com: Какво би му казал, какво би го попитал?

Много въпроси имам. Най-вече защо трябваше да я убие и с какво тя го е предизвикала.

Lentata.com: Миналата седмица направихме пресконференция в НС по повод кампанията, поканихме политици от всички партии да дойдат и да ви чуят, малцина обаче ви уважиха- какво ще им кажеш на тези 240 в парламента?

Уважаеми народни представители, не забравяйте, че сте на тази длъжност благодарение на нас - обикновените хора. Ние, почернените родители, искаме да се поставите на наше място. Не ви пожелавам да изживеете всичко, което се случи на нас, а да си представите нашето положение и когато ви идваме на крака поне да ни изслушате - поне да ни уважите. 
Искаме и ще настояваме за срещи с правосъдния министър, с омбудсмана, с главния прокурор и с премиера Бойко Борисов, искаме да бъдем чути и искаме да бъдат взети мерки за промени в закона. Нашите деца няма да се върнат, но нека помислим за всички други жертви, защото убийства стават всеки ден. 
И искам да се обърна към всички родители в нашето положение - да се съберем заедно и да настояваме за справедливост.Виж още от Интервю »

Мажд Алгафари: България в момента е разграден двор!

Мажд Алгафари: България в момента е разграден двор!

Мажд Алгафари е най-търсеният специалист, когато става дума за превод и комуникация с преминаващите нелегални мигранти и бежанци. Роден в семейството на сириец и българка, Алгафари отлично познава проблемите на Близкия и Средния Изток и ситуацията в Сирия. Какво се случва в момента с бежанските потоци, минаващи през България? Защо държавата ни на практика е разграден двор, трябва ли да се страхуваме от „спящи клетки“ на „Ислямска държава“ у нас?

15 April 2017

Д-р Милен Врабевски: Има възход на родолюбието

Д-р Милен Врабевски: Има възход на родолюбието

Lentata.com разговаря с д-р Милен Врабевски. Един човек, който докато патриотичните популисти наоколо шумно врещят, реално работи за България. За националната ни памет, за запазване на историята ни, за самочувствието ни като българи. Четете и помислете – кое е по-важно: да си постваш патриотични статуси на националните празници или да правиш нешо реално за държавата си и за съгражданите си.

09 April 2017

Костадин Костадинов: „Или ние българите ще си управляваме страната, или страната ни ще умре“…

Костадин Костадинов: „Или ние българите ще си управляваме страната, или страната ни ще умре“…

Първо, за 27 години огромна част от българското общество беше принудена да напусне, на второ място - чисто демографски ние намаляхме с над 2 милиона души, на трето място голяма част от хората са толквоа убити финансово в ежедневния си живот и нямат желание за борба. Все пак не са изгубили желанието за борба, но са много уморени хората. Разчитат на тези, които управляват…

31 March 2017

Коментари


Специален коментар