Защо германците изобретиха специална тоалетна за бежанци?

Защо германците изобретиха специална тоалетна за бежанци?
04-02-2016г.
33
Лентата

Оказва се, че германските тоалетни са загадка за много бежанци, а това определено води до редица проблеми.

Въпреки специалните указания и картинки, бежанците нямат опит с такива тоалетни и не могат да ги използват, пише немското издание „Франкфуртер алгемайне цайтунг”.

 В резултат те често си "вършат работата" на пода в тоалетните и баните.

Въпреки че звучи като скеч от телевизионна комедия, налице е нова разработка на германски инженери, наречена „мултикултурна тоалетна” .

Разработката е на производителя на тоалетни Global Fliegenschmidt в Козвиг, Саксония-Анхалт, а новият дизайн е показан за пръв път във вестника в материал със заглавие „Тоалетна, която всеки може да позлва”.

Нуждата от подобна иновативност е много проста- 1,5 млн. бежанци просто не могат да се научат как се изпозват обикновените европейски тоалетни.

Няколкомесечните усилия за тяхното обучение и превъзпитание не дали резултати, което принудило производителите да намерят инженерно решение на проблема.

„Новата мобилна мултикултурна тоалетна ще реши проблема”, пише вестникът, и допълва, че по този начин хората ще свикват да съжителстват заедно.


Сегашните указания на арабски и пиктограмите се оказват неефективни - повечето пришълци са прекалено бедни и единственото, което познават е външната тоалетна с дупка, над която те са свикнали да клякат. Това е и причината те да стъпват върху тоалетните чинии и да ги чупят.

Много от мюсюлманските пришълци дори не знаят какво е тоалетна хартия, а вместо нея се чистят с лявата, „мръсната” ръка.  В европейските тоалетни пък няма предвидени съдове и кранове с вода до самата тоалетна чиния. Друго, което удивлява бежанците, е смисълът на душа и ваната, които често използват за тоалетни цели.

„Тези културни различия са непоносима добавка към вече трудната ситуация”, пише ФАЦ.

Неразбирането на повечето мигранти за европейските тоалетни ги кара да ходят по нужда направо в храстите в паркове и градини. Фирмите за доставка на мобилни тоалетни не искат да обслужват повече центрове за бежанци, защото се изправят пред проблем с непрекъснато чистене на фекалии.

Друго предизвикателство, с което се сблъскват немските инженери, е че според ислямската култура, човек като е в тоалетната, гърбът му не трябва да е обърнат към Мека. Тоалетните за жени и мъже трябва да са напълно отделени, с различни входове, а зелен цвят в тях не трябва да има, защото това е цветът на исляма.

Затова инженерите разработват новата подвижна мултикултурна тоалетна, която ще бъде разпространена из центровете за бежанци и на други публични места.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.