Секс, наркотици, партита и после?

Секс, наркотици, партита и после?
07-02-2016г.
80
Радост Петрова

Откакто се помня всевъзможните образователни институции, през които съм преминала по време на съзряването си като индивид, ме облъчват с безкрайни лекции за това колко опасни са наркотиците и сексът въобще.

Как само от мириса на запалена цигара с трева може да ми окапе някой крайник.

За по-сериозните и реално застрашаващи здравето неща, като хероина, няма и да ви казвам в каква апокалиптична характеристика биват поднасяни.
На секса като цяло му се приписва грехопадение, което не е особено нов подход, имайки предвид Библията.

Иновативното в сексуалното образование тия дни е, че лекторите с усмивка на уста казват на подрастващите: „Правете го!”. 
Така подхлъзват съзнанието на тийнейджъра, карайки го за минута да пофантазира за всичко, което му се иска да направи, сякаш вече го е свършил. И веднага след това им показват снимка на мъж с отрязан пенис вследствие на проникване в жена. Страховити картини, от които и Чарли Шийн би се стреснал.
После пускат видео или ти разкзват за свой близък, разорен 16-годишен, изхвърлен от вкъщи, след като забременил приятелката си.

Горките деца започват да се страхуват за бъдещето си, уплашени са до смърт да правят, каквито и да било избори оттук нататък и тогава идва спасението: 
„Това никога няма да се случи на вас, ако правите секс с презерватив!”.
Ще си кажем - добре. Държавната система е свършила възможно най-доброто от гледна точка на информираността по темата, та даже и отгоре. 

Какво обаче се обърква след това?
Какво кара образованият човек, който знае за опасността от приемането на кокаин, амфетамини, хероин и всякаквите други вариации на опиати, все пак да опитва от тях или да се отдава на продължителния им прием. 
Последните западни проучвания по въпроса сочат, че това до голяма степен се дължи на генерално грешното отношение на обществото към наркотиците.
Въпреки факта, че са забранени, опиатите си остават широко разпространени в цял свят. В интерес на истината, в София можеш по-лесно да си купиш амфетамини, отколкото хляб. Което надали е новина за когото и да било.

Психологията на човек винаги ще работи на обратен принцип – онова, което не е разрешено, е най-сладко.
Това кара младите хора да търсят наркотици.

Всеки съзряващ иска да бъде бунтар в някакъв етап от живота си, но ако може и да му е забавно междувременно. Решението и на двете изисквания се оказват наркотиците. Те са извън контрола на държавата, те са опасни, а от тях ти става и хубаво за кратко.
Искрено вярвам, а както ви казах и вече е доказано, че налагането на данъци, такси, бюрократични пътеки и т.н. върху консумацията на такива неща, само по себе си ще намали, както пристрастените, така и взимащите въобще.

По-напредничавите държави отразяват този факт само месеци след като легализираха марихуаната.
Сбърканият подход на законите ни по отношение на този проблем заплашва той да излезе от рамките на всичко, което сме си представяли. 

Скъпи, управляващи, махнете очарованието на забраненото от стимулантите, поставете ги наравно със сметките за ток и да видим дали ще изглеждат толкова примамливи.

Е, да, може би не за сегашното поколение, но за следващите определено ще има ефект.
Промяната непременно ще се отрази и на статистиката на заболелите от венерически болести, които доказано в голямата си част са близко свързани със злоупотребата със забранени вещества.

Извод и препоръка за законодателите – легализирайте всички наркотици! 
Лично аз ви предлагам да започнете от тревата, разбира се, но това съвсем не е задължително.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.