За котка – в затвора, за човек – на свобода. Три пъти – ура!

За котка – в затвора, за човек – на свобода. Три пъти – ура!
09-02-2016г.
27
Милена Янинска

Честито ни възмездие! Фурор в социалните мрежи!

Котешкият убиец ще лежи 1 година и 4 месеца в затвора и ще плати 2 хиляди лева за жестокостта, която само преди година би впечатлила единствено вашата леля природозащитник. И то за кратко.

Днес каузата за Зоополиция и защита на правата на животните среща подкрепа и нещо повече – не среща съпротива! Какво ни говори това?

Първо - когато една кауза не засяга интересите на корумпирани политици и срещне постоянството на група хора – се увенчава с успех.

Второ -  „Господари на ефира”, поправете ме, ако греша, се утвърждават като институция и нещо много тъжно – може би, като единствената такава. Надявам се и тук да ме поправите.

И трето – правосъдието и законодателството, което гарантира правата на животните, е по-ефективно от онова, което се занимава с човешките трагедии.

Не. Не правя поредното безумно сравнение между животни и хора, и не се напъвам да докажа кои са по-важни и защо (знам, че ще го кажете, не е така).

Крещя срещу несправедливостта, която се настанява като траен член на семейството в толкова много български домове. Нов член, който замества онзи, който никога няма да се завърне.

Несправедливостта застава до кучето или котката. Още едно нелепо сравнение? Не до домашните любимци.

Несправедливостта сяда на масата. До хората... Стои и получава своите ежедневни порции... Човешко. С това се храни тя. С човешка душа на гранули.

А правосъдието се бави. И вдига рамене. И не знае къде е престъпникът. Или не е сигурно кой точно е той. Или го изпуска, без да иска. Или го опрадава неволно... Такива работи.

Убийството на котка е престъпление. То трябва да бъде наказано и това, че ще бъде  – връща много хора към надеждата и справедливостта. Към смисъла от гражданска позиция и активност. Към по-спокоен сън!

Но!

След като можем да вкараме престъпник в затвора за посегателство над котка, какво правят човешките насилници на свобода?

 Само това питам. 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.