Добро утро, г-н Премиер. И само с Орбан да си играеш!

Добро утро, г-н Премиер. И само с Орбан да си играеш!
19-02-2016г.
23
Радост Петрова

Има нещо много чаровно в това да се справяш с бежанска криза и да се опитваш да овладееш хора, които ежеминутно пресичат границите ти на малки групи от по 10-20 човека, като подлитваш я до Прага, я до Брюксел, за да ти каже някой какво да правиш със собствените си граници.

Тая сценка се разиграва, докато народът ти вкъщи се страхува, заключва се. Не смее да ходи по улиците.

Чуди се кой дявол му довя това сега. Е, как кой - Меркел. Дотук добре.

Как обаче ще закърпим положението? Дълго време политолози, експерти и всякакви други много знаещи хора у нас се възхищаваха на унгарската външна политика на Орбан и склонността й тя да бъде особено затворена и с изключителна насоченост към националните им интереси. Нещо невиждано у нас от прекалено много време.

Това в Унгария обаче се прави абсолютно на въпреки на европейско-меркелската политика, при това с много явен успех.

Унгарците толкова дълго държаха на тезата, че сирийските бежанци трябва да бъдат ограничавани в достъпа си на пребиваване в Европа, че в крайна сметка се оказаха прави.

Нагледни примери за опасността, която носят със себе си имаме всеки Божи ден вече. Постоянно ни заливат нови и нови случаи на изнасилени, тормозени, ограбвани и какво ли още не европейски хора.

Дотолкова прави, се оказаха в прогнозите си, че Меркел не просто клекна пред тях, ами остави голяма част от решението за това какво точно да се направи с външните южни граници на Европейския съюз в техни ръце.

Фантастичната четворка, която ще спаси Европа...

Събирането на Вишеградската четворка, която Орбан успя да обедини в намеренията и желанията си как да изглежда старият континент, официално показа, че немският канцлер е абсолютно безсилна да се справи с предизвикателствата на сегашната европейска политика. Орбан просто беше прав. Което не е нещо, което да се виждаше с просто око, но...

Истинският въпрос, който седи пред нас днес, е не дали някой ще заяви гордо сега: „Аз казах ли ви!”, а е в това защо въобще се стигна до такива абсурди.

Медиите се опитват да ни убедят, че една от най-влиятелните държави в света не можа да предвиди колко пагубни за европейската култура ще бъдат милион и кусур бежанци от арабския свят. Верно ли?

Ми тогава защо са толкова велики, ако това не могат да направят.

Да, ние всички критикуваме остро до болка познатата ни безпардонност, с която Борисов се съгласява с всичко, спуснато от Германия. Много ни пречи тая връзка. Ама защо не я прекъснахме навреме?

 Ние ли сме реалните отговорни за бедствията, произтичащи от сирийската миграция, че не я отказахме като Орбан? Или са виновни тия, които съвсем не се вслушаха в гласа народен?

Дойде моментът на истината и сега изведнъж евроатлантическите палачинки се обърнаха.

Вече не искаме да чуваме за бежанци. Държим се сякаш някой друг ни ги е пуснал в задния двор. Ни лук яли, ни лук мирисали. Цяла Европа!

Нашият собствен премиер дори се събуди рязко по време на срещата на Вишеградската четворка, на която беше учтиво поканен, за да му разкажат големите защо не се отваря вратата на непознати. Отвори той широко очи с блеснал поглед и каза: "Затваряме границите. Не може бежанците да преминават свободно." Добро утро, господин Премиер. Откакто си играете с Виктор Орбан, сте далеч по-симпатичен и най вече - смислен. Взехте да работите за нашите си интереси.

Веднъж да изкараме и ние късмет, че тоя път спуснатите заповеди се връзват с доброто за България.

Моята идея каква е? Че дружбата между унгареца и нашенеца ще ни се отрази добре не само сега, но и за в бъдеще. Някак трябва да убедим Бойко, че адекватните външно политически действия съвсем не са излезли от мода и на прага на чисто нова финансова криза са много повече от препоръчителни.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.