Циганите – назад към Индия. Ще си ги вземат ли наистина?

Циганите – назад към Индия. Ще си ги вземат ли наистина?
02-03-2016г.
590
Дилян Вълев

„Вие сте синове на Индия, които сте мигрирали и живели в трудни условия в чужди краища в продължение на много векове, но въпреки това сте поддържали вашата индийска идентичност. Огромната 20-милионна ромска общност живее в повече от 30 държави в Западна Азия, Европа, Америка и Австралия, и всички са потомци на наши съотечественици“, заяви индийският външен министър Сушма Сварадж тази седмица.

Какво ли накара индийското правителство изведнъж да се загрижи за циганите по света?

При това не съм чувал циганин да се затръшка да го признава прародината.

Ако питаш някой от тях какъв е, най-вероятно ще ти каже, че дедите му са дошли от Индия (без самият той да е съвсем уверен в това), но индийското му самосъзнание ще стигне дотам най-много да изгледа по сателита някой индийски филм с повече песни и танци.

Доколкото е известно, циганите са били прогонени доста брутално от Индия от сънародниците си индийци.

Според историци те са принадлежали към най-нисшите касти – разклоненията на чандала.

В кастово разделената Индия се е считало, че докосването до чандала е осквернително. А според действащите тогава Закони на Ману: „Местоживеенето на чандала трябва да бъде извън селището... имуществото [им] трябва да бъде само кучета и магарета... украшенията им трябва да са от желязо, а те трябва постоянно да чергарстват... а браковете им - само с подобни на тях...".

 Към V в., изглежда, започва разселението на циганите и дългият им път към Европа. Приблизително в периода VI-VIII в. се обособява и ранният цигански език. Първоначално в Западна Европа ги приемат радушно, тъй като с присъщите си таланти, те се представят за прокудени благородници и предизвикват любопитството на европейската аристокрация.

Скоро обаче не закъсняват циганските номера и им предстои ново пътуване – от запад на югоизток.

Затова и страните с най-голяма циганска популация днес са: Румъния, България, Унгария, Сърбия, Словакия, единствената неевропейска страна, в която има много цигани, е САЩ.

Като гледам тази компания, ми прави впечатление, че макар и не сред най-процъфтяващите, всички изброени европейски страни, без една, са членки на Европейския съюз.

А пък да имаш лоби и в САЩ, също не е зле.

Защо ли любящата Индия не се сети за своите чада, преди да влезем в ЕС?

А когато Индира Ганди развеждаше Тодор Живков из Тадж Махал, защо хич не й хрумна да повдигне една дума за положението на сънародниците си у нас? Нямахме ли си цигани тогава? Имахме, и още как, макар и не толкова изпуснати. Очевидно с растежа на икономиката и подминаването на милиарда, амбициите на Индия да бъде велика сила нарастват.

И все повече ще обмисля експанзията навън. А в този случай едни 20 милиона граждани на Европейския съюз и още няколко в САЩ с индийско самосъзнание никак няма да й дойдат зле.

Лошото е, че наш Манго това по никакъв начин няма да го огрее. И да реши да се върне в прародината, няма да го третират като махараджа, а като чандала.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.