По стъпките на радикалния ислям у нас

По стъпките на радикалния ислям у нас
06-03-2016г.
110
Дилян Вълев

 

Джамия в Родопите организира безплатни курсове по арабски език. Те ще се провеждат в село Чепинци, което се смята за едно от най-ислямските села у нас. Лектор ще е имамът на джамията – Севди Раиф Караахмед, завършил арабския университет в Медина. Към обявата са посочени два телефона – за жени и мъже. 

„Има оставени мобилни телефони за контакт и който прояви желание, да се обади, да пита за подробности. Вероятно самите курсисти са разделени на групи – мъже и жени, затова има отделни телефони. Всъщност това е надграждане за тези, които са ходили на Коран-курсове и абсолютно начало за тези, които не са. В днешно време да владееш повече от един чужд език е не само модерно, а и необходимо. Всеки чужд език е по-голямо богатство за човека“, казва районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов. 

До тук всичко звучи донякъде невинно – имам организира курс по арабски език за начинаещи. Дали обаче не се касае за пореден опит за радикална ислямизация?

Проверка в интернет показа, че имамът на джамията, който ще провежда курсовете, е сред популярните в мюсюлманската общност у нас. Севди Караахмед е особено активен във форуми и различни фейсбук групи за сунити и салафити. Той е и сред администраторите на фейсбук групата „Ислям Чепинци”. Само бегъл поглед в нея е достатъчен, за да се види, че в нея се споделят предимно материали, приканващи към радикален ислям, отричащ всякакви нови идеи. Самата група е фен на друга страница във Фейсбук – 

 

„Ислямът – светлината, която озарява света”

 

Севди Караахмед е особено активен и споделя клипове от лекции в Истанбул и различни арабски държави. 

Самият Севди Караахмед също организира и екскурзии на „вярващи мюсюлмани” в България за присъствие на различни лекции с ислямска тематика, както и пътувания в чужбина. Твърди се, че всички пътувания са организирани с дарения или пък минимално заплащане от страна на пътуващите. „Туристите” са присъствали на лекции в Смолян, Мадан, Пазарджик, а в чужбина най-често – в Истанбул. Случайно или не, Севди Караахмед е управител на туристическата фирма „Пилигрим травел”. В нея той е съдружник с Ахмед Алиев Амуджев, който в няколко поредни местни избори 

 

кандидатства за кмет от листата на ДПС

 

Севди Караахмед отрича връзки с каквито и да е радикални, ислямски структури. Като имам той е призован през 2013 г. да свидетелства по делото срещу скандалния Ахмед Муса и още 13 подсъдими в Пазарджик. В показанията си той защитава Ахмед Муса и останалите подсъдими и отрича да налага суфистки религиозни идеи

За покровител на Севди Караахмед се смята районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов. През 2012 г. той е призован като обвиняем по дело за насаждане на радикален ислям. Обвинението твърди, че е правил това заедно с имами от различни градове и села като членове на нерегистрирания български клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями".

В някои от показанията си свидетели споменават и Чепинци като място, където е започнало въвеждането им във фанатизма. 

Пред съда се явяват и няколко жени, които разказват, че на проповедите в джамиите им е казвано, че: „жените, които  са с непокрити глави са християнки, мюсюлманките, които ходят с непокрити глави за тях не са мюсюлманки“. Знае, че жените ги събират на отделни места и там им говорят, че 

 

ще горят в ада, ако не се забулват

 

Дават им пари да ходят по мюсюлмански облечени с кърпи на главите и дълги дрехи…“.

Друга свидетелка разказва: Преди 12 години се обличах както всички други, не съм носила забрадка. Преди 12 години осъзнах, че нашата религия това повелява и сложих забрадка…“. Свидетелката е присъствала на проповеди в различни джамии - в Рудозем,  в Чепинци и в Смолян, където е слушала проповедници, вкл. за облеклото на жената мюсюлманка”, пише в материалите по делото.

Ето какво споделя в интернет и обитател на Чепинци, който не изповядва религиозните убеждения на имама там: „Когато в такова малко село видиш джамия, която е по-голяма от половината къщи в селото, взети заедно, ще започнеш да мислиш малко по-иначе...

А пък когато видиш 

 

5-6-7-годишни деца, които насила са карани да стоят на колене

 

да се кланят и да учат Корана по цял ден, тогава съвсем ще си започнал да мислиш иначе! Ще видиш и забулените момичета, които ги чакат всички семейни мъки, ако посмеят да излязат навън открити...”

 

Курсовете по арабски език в Чепинци трябва да започнат в края на март. Допреди няколко дни обявата за тях е поместена и на страницата „Ислям Чепинци”, но след това, по неизвестни причини, е премахната. Същата обява е свалена и от няколкото по-гореми информационни интернет портала за Рудозем и региона. 

Вместо нея във Фейсбук Севди Караахмед публикува „Въведение от шейх Мухамед ел-Усеймин”. В текста се намеква, че само „правите вярващи” са „групата, които не са се отклонили от истината и не ще им навредят онези, които са против тях до идването на заповедта на Аллах."

 
*
Използваните сними са от сайта Ислям Чепинци
Рисунката е публикувана в раздел: "Кът на малкия мюсюлманин" в същия сайт


© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.