Митът за женската солидарност

Митът за женската солидарност
08-03-2016г.
58
Веселин Диманов

 

Днес празнуваме международният ден на жената

Историята гласи, че това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. 

Колкото и да не ви се вярва, празникът е започнал като политическо събитие за социалистите, но постепенно през годините той става част от културата на много страни.

Всичко започва на 23 февруару 1909 г. 

Тогава в САЩ, по инициатива на Американската социалистическа партия, се ражда идеята за създаване на международен ден на жената. Тази идея идва след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20-и век, като поражда протести за подобряване условията на труд сред жените.

Днес, 107 години по-късно, традицията е малко променена, но все пак спазена. 

Както всяка година, така и днес в България мъжката част от обществото (ако все още може да се наричаме мъже) купуваме цветя и други подаръци, като съответно ги поднасяме на най-близките ни от нежния пол. 

8-ми март като ден за солидарност, но съществува ли тя у днешната жена?

Всяка жена желае да бъде обичана и обгръщана с внимание. Но на днешния ден се питам -  жените солидарни ли са една с друга? 

Навярно повечето представители от нежния пол не са се замисляли за жените, които нямат шанс да бъдат обичани днес, а и не само.  

Има ли жена в България, която на днешната дата да се е замисляла как живеят и как ще празнуват жените от Сливенския затвор? Имат ли нужда от нещо? Добре ли са и най-вече - замисляли ли са се как живеят жените там? 

Уважаеми дами, питали ли сте се как празнуват малтретираните и изнасилени жени в България? А за жените инвалиди сетихте ли се днес или най-важното за вас е просто на този ден да получите цветя или нещо блещукащо?

Ако не сте се замисляли, ще ви кажа накратко няколко неща. 

Жените представляват около 4 % от общия брой на затворниците в България. Официалните данни показват, че в Сливенския затвор са настанени над 230 жени. Над 82 % от  от тях са попаднали в затвора за ненасилствени престъпления, спрямо 18%, които са осъдени за престъпления срещу личността. 

След посещение на екипа на омбудсмана в женския затвор разбираме, че там животът е лишен от всякакви нормални условия за пребиваване.

Данните показват още, че близо половината жени лишени от свобода, са майки и затова основният проблем за тях е изолацията им от семейството, и  най-вече от децата. 

На жените затворници се полага по 15-20 мин. топла вода на ден, разполагат с четири душа и четири мивки за 30 жени. 

Месечните им консумативи се състоят от 1 тоалетен сапун, 1 сапун за пране, 200 г прах за пране и 10 превръзки.

Ето в такива условия те ще посрещнат своя 8-и март.

Мили дами знаете ли още, че всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие?

Повярвайте ми, реалността в това отношение е много по-страшна от статистиката. 

Въпреки множеството организации за защита на правата на жените, в България само между 4 и 10 на сто от жените, които са били изнасилени, търсят справедливост в съда

Жалката истина е, че в България не се води статистика за броя на инвалидите, но цифрата на българите с регистрирани заболявания е между 800 хиляди и 1 милион, изчисленията са на базата на Европейската практика. 

От тях колко са жени и как оцеляват, питали ли сте?

Уважаеми дами, честит празник, бъдете обичани, но не забравяйте, че възникването на този празник и традициите, които се крият в него не са това, в което сте го превърнали. 

 

 

 

 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.