Отчаяни майки или кухи градински лейки?

Отчаяни майки или кухи градински лейки?
07-04-2016г.
69
Милена Янинска

Не бе, истината е, че не умеем да протестираме.

И трябва да се научим да го правим. Защото отлично можем да се обиждаме, да се жалваме и вайкаме, но не и да отстояваме правата си. Робската психика и перманентното състояние на жертви ни прави кухи лейки. И да – един протест в сряда на обяд – също.

Майките на дечица с увреждания решават да искат по-достойни условия и отношение при отглеждането на децата си.

Организират протест в сряда, в 12.00 на обяд. Ни в клин, ни в ръкав, един вид. Кой да чуе, кой да види... ?!

Г-н Славчев, който отговаря за сигурността и контрола в министерството на труда и социалната политика, като един истински джентълмен на властта пък нарича организаторите на протеста – кухи градински лейки. За съжаление, има железни аргументи. Но и „деликатен“ речник.

И майките естествено обръщат внимание на второто. Основанията за репликата му остават на заден план, защото той си позволява да обижда. И майките, които очевидно са много повече против това - да бъдат кухи градински лейки, отколкото да спретнат удачен протест, искат оставка!

Но не от хората, заради които изобщо се налага да протестират. А от онзи, който конкретно им посочва грешката.

Ама той Калфин бил длъжен да присъства. Ама не, уважаеми, майки. Никой не ви е длъжен. За съжаление.

Ако беше така – исканията ви отдавна щяха да бъдат удовлетворени. Огледайте се наоколо. Страна от обидени хора. Ситуацията е такава, че трябва да отстоите своето. И очевидно има начин да го направите по-добре. За да бъдете чути. Не за друго. Затова и се обръщам към вас.

От вашия протест хората разбраха, че сте кухи градински лейки, но не и за какво се борите и какви са проблемите ви. Това не ви ли притеснява?

С цялото ми уважение и съчувствие към майките на тези дечица и без да защитавам човекa, наранил техните чувства – един сериозен протест мили родители, трябва да бъде на точното време в точното място. Всичко друго е компромисен и безплоден опит.

И преди да бързате да се обидите и на мен, разберете – аз съм на ваша страна.

Не знам изобщо кой би се изправил срещу вас. Отвъд обидата, Славчев казва нещо ключово - протест, за да е  успешен, не се прави в сряда на обяд.

Това е по-важното послание. Липсата на емпатия и простотията у нас вече са ежедневние. Обидата към другия също. Забравете това. И не се отказвайте, защото животът на децата ви е най-важен.

Направете го отново. Направете го по-добре.

Оставката няма да даде нищо на децата ви. Но удачният протест – ще. Впрегнете енергията от тази обида в гняв и безкомпромисност към онова, което вярвате, че ви се полага.

Успех.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.