Цветанов подкрепи почернените родители и кампанията на Lentata.com

Цветанов подкрепи почернените родители и кампанията на Lentata.com
15-04-2016г.
22
Адриана Аврамова

Днес председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и депутатът Димитър Лазаров се срещнаха в парламента с почернените родители от кампанията на сайта Lentata.com - "Заради живота: ВЪЗМЕЗДИЕ".

На срещата присъстваха близките на убитите Вероника Здравкова, Николай Димитров, Пресиян Иванов, Кирил Въжаров и Женя Тодорова - няколко от семействата, които са част от кампанията. 

 

Целта на събитието бе Цветан Цветанов и Димитър Лазаров  в качеството си на народни представители  от най-голямата парламентарно представена група да се запознаят с исканията на почернените семейства, изгубили близките си по особено жесток начин.

 

Родителите поискаха подкрепа от депутатите при обсъждането и гласуването на проектозакона за връщането на отменения през 2010-а година член 369 от НПК, според който съкратено съдебно следствие не се допуска при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда.

Именно чл. 369 се оказва ключов за исканията на почернените близки за промени в НК и НПК. Неговата отмяна създаде възможност редица убийци да се възползват от съкратено съдебно следствие, което води и до намаляване на присъдата. (http://www.lentata.com/page_8380.html)

"Важно е да има превенция и всеки, който дръзне да извърши престъпление, да знае, че го очаква наказание", каза Цветанов и даде за пример редица срещи, които е провеждал с потърпевши от тежки престъпления.

Според семействата без връщането на чл. 369, не може да се осъществи промяната в съдебната система. Те споделиха и че макар да са загубили  най-скъпото, няма да се откажат от борбата за справедливост в името на всички онези български деца, които трябва да опазим от подобна съдба.

 

Зам.-председателят на ГЕРБ пое ангажимент в рамките на месец да бъдат проведени срещи с експерти в тази сфера и да запознае родителите с направените изводи, след което да бъде иниицирано обществено обсъждане в парламента, на което да присъстват почернените семейства, медии и представители от всички парламентарно представени партии.

Припомняме, че първата направена среща в рамките на кампанията на Лентата беше през м. януари 2016 г. в Народното събрание. Тя бе по покана на евродепутата Ангел Джамбазки и народния представител от ПФ Искрен Веселинов.

В нея участие  взеха и депутати от АБВ и БДЦ. (http://www.lentata.com/page_8380.html)

 

"Заради живота: ВЪЗМЕЗДИЕ" е кампания на Lentata.com, която се явява като логичен отговор на молбите и гнева на почернените семейства и има за цел да помогне в намирането на справедливост.
(http://www.lentata.com/page_8372.html)

 

Правим го заради живота. В памет на убитите. В името на живите.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.