Измамите на онлайн търговията. В България.

Измамите на онлайн търговията. В България.
19-04-2016г.
73
Костадин Костов

Много пъти сме били свидетели на това как нашите правa не са защитени никъде.

Без значение дали пазаруваме офлайн или онлайн в кварталния магазин, в голяма верига или по Интернет в някой сайт за сравнение на цени или популярен в Google онлайн магазин, винаги ще бъдем жертва, под една или друга форма.

Българинът не знае правата си. И нехае.

Той е свикнал безропотно да се съгласява с всичко. Но когато някой нарушава законите - явно или не чак толкова- как реагираме?

И дали въобще знаем какво можем да направим?

Вече все повече хора посещават онлайн платформата olx.bg.

Там можеш да си купиш всичко: от нови дънки, до употребявана секция с липсващи шкафчета.

Какво обаче се случва, ако ни излъжат?

Миналият месец мой приятел реши да си купи хладилник от посочения сайт. Там потребители публикуват обяви на артикули, които продават, искат да се отърват от тях или просто имат в повече.

Въпросният артикул беше посочен в обявата като нов и неупотребяван. Трябваше да дойде с куриерска фирма.

Няколко дни по-късно, моят приятел получи своя уред. Не се възползвал от услугата за тест-преглед и си занесъл хладилника у дома. Когато го отворил - той въобще не отговарял на снимките, публикувани в обявата. Ръждив, стар, употребяван.

Свързал се с хората, които са пуснали обявата. „Да, върнете го и ще ви изпратим парите”- отговори ли те. Така той отново качил познатия хладилник и се отправил за пореден път към куриерската фирма.

10 дни по-късно оттам му се обадили, че никой не е дошъл да вземе непотребната вещ и той трябва пак да си я получи, обратно в неговия дом.

Телефонните номера вече били изключени.

След дълго търсене той намерил сходна обява. Звъннал. Оказали се същите хора: „Съжаляваме, мой човек. Който се е пречукал, пречукал. Няма да ти върнем парите” - казали те.

Къде са правата на моя приятел?

Явно платформата, в която се поместват обявите, не носи никаква отговорност. Според Защита на потребителя, той трябва да намери адрес, данни на фирмата и прочие на търговеца, продал хладилника. Логично, това е изгубена кауза.

Така излиза, че ако допуснеш една техническа грешка и не провериш на място артикула си, то тогава неминуемо ставаш жертва на поредната измама по български.

Няколко седмици по-късно, друг мой приятел реши да си поръча мебели от една от най-шумно рекламираните фирми за български мебели. Посети сайта им. Хареса си, грабнаха го ниските цени и бързата доставка (от 3 до 10 дни). Плюс монтажа - осигурен от фирмата. Всичко вървяло добре и моят приятел нямал търпение да си получи мебелите. Дните минавали. 3,5,7…10 - нямало никакви мебели. Започнал да се обажда всеки ден на call центъра им, но там не давали ясен отговор за ситуацията.

По едно време се разбрали, че ще има закъснение. Имало го в общите условия. Когато моят приятел прочел общите условия, той осъзнал, че за пореден път в България - потребителят няма никакви права. Първото, няма краен срок за доставката. Реално, тя може да дойде, когато те преценят. Разбира се, получава компенсация за забавянето в размер на 0,1% от сумата на поръчката. Неговите мебели били на стойност 370 лв, така че за 0, 37 стотинки на ден, той си чакал и чакал. Никой не казвал кога ще дойдат мебелите.

Две седмици след очакваните до 10 дни мебели, той най-после получил дата и час за доставка. Решил най-после да си отдъхне.

В деня на доставката обаче получил sms - Няма да дойдем днес. Имаме технически проблеми.

И всичко започнало наново. Нямало „съжаляваме”... Просто поредното отлагане. След нова седмица на чакане, най-после мебелите дошли. Разбира се, мъките не свършили. През това време имало обаждания, че някои от мебелите ги няма, че ги има в друг цвят. Не се знаело кога ще дойдат за монтажа, отново имало неопределен срок според общите условия.

Комисията за защита на потребителя още не е отговорила на неговата жалба, но ние знаем, че пак нямаме никакви права.

Реално, ако искаш да поръчаш, купиш или да се възползваш от нещо онлайн, то преди това трябва да прочетеш дума по дума общите условия на дадения сайт. Дори и тогава - няма как да бъдеш застрахован.

Онлайн търговията е широко разпространена на запад. Там хората поръчват всичко чрез своя компютър и не отделят време и ресурси за обикаляне.

 Имам чувството, че в България още се разсъждава по стария начин - търговецът винаги е прав, клиентът трябва да си трае.

И още една нашенска добавка - клиентът трябва да бъде и излъган – в случая виртуално. 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.