Държавата, в която щастието е по-важно от парите

Държавата, в която щастието е по-важно от парите
20-04-2016г.
22
Лентата

През 1970 г. лидерите на Бутан - малка хималайска държави с население от само 750 000 души - са решили, че "Брутното национално Щастие" е по-ценна мярка от брутния вътрешен продукт.

Оттогава лидерите на страната мерят своя успех въз основа на щастието на своите жители.

Страната и нейният начин на живот са грабнали вниманието на принц Уилям и Кейт Мидълтън, които ще пътуват до Бутан, за да се срещнат с царя и царицата по-късно този месец.

Бутан е една от водещите страни в света, когато става въпрос за чиста енергия. Скрити под нейните планини са масивни тунели и водноелектрически турбини, които използват мусонните дъждове и топенето на снега от Хималаите за захранване на нацията.

Най-разпространената религия, която се практикува тук е будизма, и молитвени флагове могат да се видят в цялата страна. Техният начин на мислене е, че всяка част от природата е свят по някакъв начин. Хората там възприемат като храм всяко малко местенце, през което вятърът и слънцето се усещат по един по-красив начин.

През 70-те години на миналия век Бутан отхвърля БВП като единствен начин за измерване на успеха,  решавайки той да бъде заместен от брутното национално щастие. Монархът, който въвежда тази иновация се казва Джигме Сингйе Вангчук или К4, както е по-известен.

На снимката тук са работници, които правят портрети на K4 и сина му, сегашният крал Джигме Хесар Намгиал Вангчук, за 60-ия рожден ден K4.

Зашеметяващо е, защото хората наистина приписват щастието си на тези двама царе и показват благодарността си по всевъзможни начини.

На следващата снимка са изобразени монаси, които почитат рождения ден на своя най-любим крал К4.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.