Владимир Набоков: Порнографията означава бездарност

Владимир Набоков: Порнографията означава бездарност
22-04-2016г.
117
Лентата

Големият писател е роден на тази дата през 1899 година.
Ето и интересни факти около книгата му "Лолита", която самият писател нарича "Главната си английска книга".

*Набоков е бил вдъхновен за написването на романа от любовните отношения на Чарли Чаплин и втората му съпруга, която е едва на 12, когато се срещат.

* В романа Лолита е само на 12 години. И в екранизацията от 1997 г., и в по-ранната версия на Стенли Кубрик от 1962 г. възрастта на Лолита е променена на 14 години, тъй като се смятало, че зрителите ще бъдат изключително възмутени, ако това не е така.

* Филмът е забранен в Австралия до 1999 г. за "пропаганда на педофилия". Още 24 страни забраняват или ограничават представянето на филма. До момента в Европа компактдискът с "Лолита" е разрешено да се продава само на пълнолетни.

* Първата версия на сценария на филма Набоков пише сам. "Това е най-главната книга, която съм написал на английски език, – обяснява писателят в интервю за американското списание Playboy през 1964 г. – Не мога да позволя да я развалят".

* В интервю за същото издание Набоков разказва защо е решил сам да преведе книгата на руски език. "Представих си, че в някакво далечно бъдеще някой ще издаде руска версия на "Лолита". Настроих вътрешния си телескоп върху тази точка от далечното бъдеще и видях, че всеки абзац, и без това пълен с капани, може да бъде уродливо в неистинността си преведен. В ръцете на вреден занаятчия руската версия на "Лолита" може изцяло да се изроди, да се окаже опетнена от вулгарни преразкази. И реших да я преведа сам".

* Въпреки всичко Набоков не вярва, че романът ще бъде издаден когато и да е в Съветския съюз. "Трудно мога да си представя режим, либерален или тоталитарен, в моята прекалено морална родина, при който цензурата да пусне "Лолита", пише той.

* Романът "Лолита" става втората книга след "Отнесени от вихъра", която е продадена в САЩ в тираж над 100 000 копия за първите три седмици от издаването.

* Преди да седне да пише окончателния вариант, Набоков фактически написва целия роман на стотици малки картички от картон, както и всички свои други творби.

* Съпругата на писателя Вера Набокова е спасила от огъня първата версия на романа, когато в пристъп на гняв Владимир Набоков се опитал да го изгори в градината си.

* Романът „Лолита“ е сред най-великите книги на всички времена според списание "Тайм".

Източник: Газета.ru

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.