Заповядайте в Гослар – градът, чийто кмет иска още бежанци

Заповядайте в Гослар – градът, чийто кмет иска още бежанци
02-05-2016г.
46
Гост-автор

Когато Фара, Хелън, Мохамед и Сара пристигнаха в малкия германски град Гослар миналата година, четирите деца бежанци завариха живот, различен от този в Сирия...

„Няма нито една разрушена къща” – казва майка им Хала при първата обиколка на града. 

„Сигурно е тук, и няма да се страхуваме повече”.

„Когато тази сутрин дойдохме, дори птиците пеехе - „Добре дошли в Германия”, мисля, че са щастливи да сме тук”...

Семейството им е едно сред милионите бежанци, които пристигнаха в Германия през 2015. 

Въпреки политиката на Меркел, която призоваваше германците да бъдат гостоприемни, вълната от бежанци срещна съпротива сред германците.

През първата половина на 2015-та, в Германия имаше над 200 атаки на бежански центрове, а в цялата страна през последните месеци се организираха протести срещу миграционната политика на правителството им.

Анти-бежанската политика на някои партии, категорично вдигна рейтинга им в  Германия.

На фона на това обаче, в Гослар, живописен град с около 50 000 жители, кметът Оливър Юнк се опитва да пребори анти-миграционните настроения като човек, израснал не просто в Германия, а в Европа.

Населението на Гослар намалява с по около 2000 млади души всяка година. Те отиват в по-големите градове, а смъртността се покачва. Затова, кметът Юнк съзира в бежанците – ключ към решението на демографските проблеми на Гослар.

„Европейците трябва да приветстват и интегрират бежанците, като ги приемат не като тежест, а като голяма възможност” – заяви кметът преди месец и добави – „не трябва да забравяме най-важното, че да помогнем на бежанците е най-голямото ни човешко задължение”.

Юнк е адвокат и член на партията на Меркел, той заявява, че именно бежанците могат да  възстановят икономиката на Гослар, като се преместят в изоставените къщи и заемат незаетите работни места. Някои училища в Гослар вече са затворени, а има и множество необитаеми  места за живеене.

През 2014, Гослар, чийто район има около 135 000 жители, е приел 400 бежанци. През миналата година броят им е бил 1900 според Юнк.

Преди да се настанят, бежанците живеят  в центове и получават езикови курсове и уроци по германска култура.

Бежанците получават месечна финансова подкрепа от германското правителство. Ето, семейството на Хала, и нейните 4 деца, пристигнали през 2015-та, получават около 2200 долара месечно, нов дом, здравна застраховка и образование.

Въпреки ентусиазма на кмета, в Гослар обаче има проблеми с бежанците. Най-вече с полицията и един закон от 1949-та, познат като – ключът на Königstein.

За да разпредели финансовата тежест, законът предвижда заселването на бежанци в Германия по равно в 16-те щата, в зависимост от населението и данъчната основа на всеки регион.

И съответно, малки градчета като Гослар могат да приемат само няколко хиляди, докато Мюнхен е разписан да приеме 15 хиляди бежанци през 2015.

В момента, Юнк се е заел да убеждава други кметове на малки градове, въпреки антимиграционните настроения, че е хубаво да се промени законът и повече  бежанци да бъдат приемани в техните градове.

Но те ми казват „правилата са си правила” – оплаква се кметът на китното германско градче и казва – „Никой, който твърди, че Германия не може да си позволи да приема бежанци, не мисли за миналото и бъдещето на държавата ни. Разбира се, че можем да си ги позволим – ние сме богата държава и сме длъжни да помагаме на хората в нужда”.

***

Източник: frontline

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.