За танците и дебилите

За танците и дебилите
05-05-2016г.
371
Гост-автор

 

Понеже от сутринта изчетох една камара глупости, написани от всякакви безполезни идиоти, които намериха изучаването на народни танци за най-голям проблем на българското образование и искра за днешните им словесни онанации, реших да се разровя в учебните програми по Физическо възпитание и спорт.

Първото нещо, което всеки способен да търси информация в google може да забележи, е, че учебната програма е разделена на ядра. Така по ФВС имаме различен брой ядра, спрямо всеки клас, включващи лека атлетика, гимнастика, туризъм, танци и спортни игри.

Сега ще обърна внимание само на ядрото, в което е и разделът „Танци“.

В първи клас изучаваме основни положения и движения на крайниците и трупа, танцови стъпки, движения и изпълнение на хорото „ Боряно, Борянке“, както и ръченична стъпка на място. 

Във втори клас имаме ритмични упражнения с тактуване и с музикален съпровод, подвижни игри с музика и хората „Самоковско“ и „Седенчица“.

В трети клас децата танцуват само народни танци и хора, включващи ръченица, „Тръгна Станка за водица“, „Пайдушко хоро“ и хорото „Кукувичка“, което аз дори не съм чувала, а имам интерес към българския фолклор.

В четвърти клас рипаме „Дайчова“ танцова стъпка и комбинации, както и хората „Наклала е малка мома седенчица“, „Тръгнала Румяна“ и местно хоро по избор.

В пети клас нещата загрубяват и освен Северняшко и Македонско хоро, децата трябва да танцуват и танго. Представям си как 12-годишните, тепърва навлизащи в пубертета, които до скоро са се гнусили от това, че на хорото трябва да се хванат до мома или момък от противоположния пол, им се налага да практикуват най-чувствения и сексапилен танц, какъвто е тангото, в час по ФВС. 

В шести клас нещата стават все по-мултикултуралистични и освен заложените Тракийско хоро, Чирпанска ръченица и Пайдушка тройка (това аз не съм го танцувала в училище), учениците изучават гръцки и румънски танци.

В седми клас учебната програма ме смая напълно. Там освен Свищовското хоро, са заложени и сръбски танци, валс (след като вече учениците са натрупали опит от тангото в пети клас, а и вече имат интерес към противоположния пол), както и... турски танци.

Да сте виждали в последно време някой пропищял, че се учи кючек в час по физическо? Да, учи се и кючек. В седми клас. Естествено, той не е никакъв трън в очите на дебилите, които обявиха народните танци за тотално недемократични. За сметка на това, тласкането на гюле на разстояние е в пъти по-демократично.

В заключение искам да кажа, че народните танци така или иначе са си задължителни, както и сръбските, румънските, гръцките, турските танци, в допълнение на тангото и валса. Точно толкова задължителни, колкото са бяганията, скоковете, хвърлянията, упражненията и спортните игри.

Както и че няма нищо по-нормално от това да се изучават български народни танци в българските училища и ако някой вижда нещо нередно в това, по всяка вероятност ненормалното е в него.

Автор: Сиси Вълкова

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.