ОТВЛЕЧЕНИТЕ

ОТВЛЕЧЕНИТЕ
22-05-2016г.
23
Лентата

Първото спасено момиче от Чибук, Нигерия, едно от 200-те отвлечени от терористичната групировка Боко Харам, разказва, че по-голямата част от нейните съученички всъщност са живи и са добре.

Амина Али Кхеки бе открита от доброволчески патрул във вторник в гората Самбиса, където джихадистката групировка крие момичетата, отвлечени от училище през април 2014.

6 от 219-те момичета са починали по време на дългия плен, но останалите все още са строго охранявнаи от Боко Харам в гората.

Активистите на кампанията „Върнете ни момичетата” обясниха, че Амина, която сега е на 19, е намерена с едногодишно момче на ръце и отведена до пункт на военните в Борно, където ще трябва да  даде показания.

Майка й е потвърдила самоличността й.

Чичото на намереното момиче разказва, че след завръщането й в Чибук тя се е срещнала с майка си. Баща й обаче е починал по времето, в което тя е била в плен.

Припомняме  ви, че през 2014-та, Боко Харам нападнаха училище и отвлякоха 276 нигерийски момичета, натовариха ги в камиони и ги извозиха към горите.

Част от тях успяха да избягат, скачайки от камионите, през първите часове след отвличането.

С времето, кампанията – „Върнете нашите момичета”, като че ли затихна и се превърна в недоволство към нигерийското правителство, което не може да се  справи с  Боко Харам.

В края на миналата година нигерийският президент Мухамаду Бухари се изказа противоречиво като обясни, че Боко Харам „са технически победени”, макар че момичетата от Чибук все още липсват.

Преди месец CNN излъчи репортаж, в който се показва, че момичетата са още живи. Твърди се, че  материалът е заснет от мъжете в самата групировка на Коледа 2015-та и истинността на записа беше потвърдена.

Има обаче нещо много странно. Светът говори минимално за жертвите на Боко Харам.

„Ислямска държава” е по-медийна и по-интересна.

А жертвите са все същите – невинни хора, в  този случай жени. Явно проблемът е, че са от Нигерия.

Не е едно и също да си жертва навсякъде по света.

Ако те отвлекат в Париж е някак по-интересно и важно, отколкото, ако живееш в Чибук.

Така че двойният стандарт в „милосърдието и състраданието” е очевиден.

Просто трябва да си го признаем.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.