От Читателя - Maтериали и коментари от популярни българи, както и текстове от читателите на LENTATA

"Хабиби" или "Време разделно"?

24 May 2016   0

Автор Читател

Дойде разделното време...

"Хабиби" или "Време разделно"?

    Седя си аз в своето светилище, отрупано с книги и прах, където съм напълно защитен и изолиран от всеки чудовищен досег с бруталната, материалистична, развратна и невежа реалност, потопен в изпълнените с болезнен исторически ужас страници на "Време разделно" от Антон Дончев, когато изведнъж се случва нещо странно.

Или по-скоро страшно!

  - Хабиби, спиш ли добре... - чу се отнейде гаден глас.

  - Какво, по дяволите, беше това?!!?!? – питам се аз на глас, но никой не ми отговаря.

 – Аха, ясно! – продължавам да си говоря сам, след като установявам, че комшиите ми са бесни фенове на Азис.

 – Тъй значи.

Докато чета за това как турските поробители са изнасилвали българските момичета пред очите на братята и родителите им, някой слуша Азис!

Докато чета как приемащите исляма българи биват обрязвани, някой слуша "Хабиби"!

Докато чета как в народните песни се е считало, че езикът е не по-малко важен от вярата, някой българин се възторгва от арабска реч! Браво бе!

Докъде стигнахме?!!?! Сигурно вече правят бебета на Азисовата музика.

  Песента свърши. Олекна ми. Но се запитах на глас:

 Как сме допуснали човек с точно този артистичен псевдоним да се превърне в суперзвезда? Поне в звезда в България!

В никакъв случай не изравнявам нежната и чувствителна натура на Азис с турските поробители!!! Не, той си е симпатяга! Пее си човекът. Какво толкова?

Просто се чудя защо никой не се чуква в тъпата манерка, че е имало турски султан с подобно име, който е потвърдил смъртната присъда на Васил Левски? За султан Абдул Азис говоря, скъпо мое послушно Аз.  

Явно не си знаем историята. Защо ни е"Време разделно" на Антон Дончев или "Стани, стани, юнак балкански" на Чинтулов, когато си имаме кръшната чалгия "Хабиби" на Азис? Дотук е ясно!

Но защо не можем вече да се радваме и вълнуваме на български език?...

 Главата ми започна да пулсира от напрежение. Не тази глава, за която си мислите, драги любители на чалгата. Затова спирам да Ви споделям своите горчиви разочарования.

Просто ще постъпя като всеки съвременен българин, който се прави, че реалността не съществува. Точно така! Познахте! Ще си купя един дюнер, после ще се натъпча с малко баклава с повече шекер върху нея, а накрая ще си пусна запис на онзи турски сериал, който бе излъчен по една от националните телевизии, когато отбелязвахме 143 години от обесването на Васил Левски.

  ПП: Мирните турци и в миналото, и в настоящето си остават наши братя. Нямам нищо против тях или против арабите, или против който и да е етнос. В този текст коментирам само произведения на изкуството...

Автор: Емануел ГригоровВиж още от От Читателя »

Докога?

Докога?

Та на нас дори не ни стиска да се изправим срещу несправедливостта и да вземем съдбата си в свои ръце, а вечно заравяме главите си в пясъка, чакайки на някакво чудо или най-добре - някой друг народ отново да ни освободи. Всъщност, като се замисля коя съм аз, че да съдя не кого да е, а целия народ? Просто е. Аз съм никоя, просто българка, която иска България да я има и утре, а и след пет века. И животът ни да е равноправен с този на европейците.

24 March 2017

Какво всъщност се случи в Белене?

Какво всъщност се случи в Белене?

Местната власт се опита – НЕЕДНОКРАТНО – чрез разговори със свещеника да реши казуса по дипломатичен път. БОЖИЯТ СЛУЖИТЕЛ, направил немалко за беленчани, сега бе обиден на беленски общински съветник, заяви, че е заплашван, и вместо да потърси правата си по законен път ИЗБРА пътя на конфронтацията - поиска оставката на кмета, на общинския съветник и спря помощите, давани на нуждаещите се от Община Белене, НЕ ОТ НЕГО, а от католическата организация „Каритас“. Вследствие БОЖИЯТ СЛУЖИТЕЛ бе отзован от Ватикана. ОТЗОВАН!

14 March 2017

ПИСМА ДО КАРБОВСКИ: Геноцид над хората в България

ПИСМА ДО КАРБОВСКИ: Геноцид над хората в България

В момента работя в малка шивашка фирма като крояч, моделиер, технолог, а ми се заплаща минимума на минимума. За януари месец, за 17 раб. дни са ми заплатени 377 лв., 42 от които са за храна, бонус отпускан от работодателя. Преди да постъпя на работа в тази фирма работех в една от най-големите шивашки фирми в региона, като конструктор-моделиер, след като се явих на конкурс за длъжността и бях одобрена без никакви протекции...

11 March 2017

Коментари


Специален коментар