От Читателя - Maтериали и коментари от популярни българи, както и текстове от читателите на LENTATA

Световното културно наследство и кючеците (ВИДЕО)

31 May 2016   0

Автор Лентата

Световното културно наследство и кючеците (ВИДЕО)

Lentata.com често ви показва онова, от което следва да ни е неудобно.

Ще видите кратко клипче, на пръв поглед – нищо особено. Ще си кажете – животът ни е чалга, това не е новина.

Но помислете за паралела: Мадарският конник, защитен от ЮНЕСКО като културно наследство със световна значимост и кючеците, които го озвучават.

Някак не оценяваме оставеното от тези преди нас.

Някак те са ни завещали история, а ние просто щракаме с пръсти.

И, докато хора от цял свят идват до националния резерват „Мадара”, ние просто оставяме кючека да ни завземе живота. Не протестираме вече. Не се срамуваме. Казваме си - тука е така.

Сигурно изглежда безобидно на фона на апокалиптичните проблеми в милата ни държава.

Но кючеците до Мадарския конник са символика. Символика на живота по български, който напоследък не е никак български...

Ето какво ни написа нашият читател Кирил Великов, който ни изпрати видеото:

Изпращам ви кратък клип, който заснех на 29.05.2016 г. на входа на Национален историко-археологически резерват "Мадара", за да добиете по-ясна представа за усещането, което се получава при посещението на паметника.

И кратък разказ какво видях:

Вчера, 29.05.2016 г., на входа на Национален историко-археологически резерват "Мадара" (на входа има табела -  "СВЕТОВНО НАСЛЕДСТВО"),
на живо, специално за автобусите с китайци, французи, ученици и всички останали нещастници, като нас – изпълнения на „автентични български фолклорни групи” (забележете кавичките) с пълен сараунд, покриващ всяка точка на паметника (да няма ощетени при разходката). За който се чувства прецакан, че е пропуснал, имам уверението на служителите от резервата, че концертите са редовни.
Да са живи и здрави в Областна администрация Шумен 
(при всичките ми симпатии към град Шумен, за тези които ще почнат да се засягат).
"ДА ЖИВЕЙ БЪЛГАРИЯ!", както се казва...

П.П.
Служителят на касата се оплака, че са подавали сигнали, но нищо не се променя”.

Е, Областна Администрация Шумен, нещо да кажете?Виж още от От Читателя »

Защо стана така?

Защо стана така?

Какво ще оставим за следващите? Планини от отпадъци, замърсен въздух, изсечени гори, отровени води. С всеки изминал ден края на всеки от нас наближава. Никой не ще отнесе със себе си нищо. Пирът ще свърши и както никой не избира как и къде да се роди, с какъв старт ще започне живота си, така ще дойде и финала. Малко рев и тъга от близките за 3 или 30 дни, а после е следващият наред.

11 July 2017

Животът преди чужбина

Животът преди чужбина

Защо когато си в чужбина можеш да гледаш баби и дядовци за пари, а вкъщи да не можеш да помогнеш дори за покупките на баба ти? Защо в чужбина можеш да миеш съдове по цял ден за пари, но докато си беше в България беше срамно един мъж да мие чинии, нали е “женска работа “? И докато младите ни висшисти напускат, старите отиват да гласуват, но това е друга тема.

13 April 2017

Коментари


Специален коментар