От Читателя - Maтериали и коментари от популярни българи, както и текстове от читателите на LENTATA

Световното културно наследство и кючеците (ВИДЕО)

31 May 2016   0

Автор Лентата

Световното културно наследство и кючеците (ВИДЕО)

Lentata.com често ви показва онова, от което следва да ни е неудобно.

Ще видите кратко клипче, на пръв поглед – нищо особено. Ще си кажете – животът ни е чалга, това не е новина.

Но помислете за паралела: Мадарският конник, защитен от ЮНЕСКО като културно наследство със световна значимост и кючеците, които го озвучават.

Някак не оценяваме оставеното от тези преди нас.

Някак те са ни завещали история, а ние просто щракаме с пръсти.

И, докато хора от цял свят идват до националния резерват „Мадара”, ние просто оставяме кючека да ни завземе живота. Не протестираме вече. Не се срамуваме. Казваме си - тука е така.

Сигурно изглежда безобидно на фона на апокалиптичните проблеми в милата ни държава.

Но кючеците до Мадарския конник са символика. Символика на живота по български, който напоследък не е никак български...

Ето какво ни написа нашият читател Кирил Великов, който ни изпрати видеото:

Изпращам ви кратък клип, който заснех на 29.05.2016 г. на входа на Национален историко-археологически резерват "Мадара", за да добиете по-ясна представа за усещането, което се получава при посещението на паметника.

И кратък разказ какво видях:

Вчера, 29.05.2016 г., на входа на Национален историко-археологически резерват "Мадара" (на входа има табела -  "СВЕТОВНО НАСЛЕДСТВО"),
на живо, специално за автобусите с китайци, французи, ученици и всички останали нещастници, като нас – изпълнения на „автентични български фолклорни групи” (забележете кавичките) с пълен сараунд, покриващ всяка точка на паметника (да няма ощетени при разходката). За който се чувства прецакан, че е пропуснал, имам уверението на служителите от резервата, че концертите са редовни.
Да са живи и здрави в Областна администрация Шумен 
(при всичките ми симпатии към град Шумен, за тези които ще почнат да се засягат).
"ДА ЖИВЕЙ БЪЛГАРИЯ!", както се казва...

П.П.
Служителят на касата се оплака, че са подавали сигнали, но нищо не се променя”.

Е, Областна Администрация Шумен, нещо да кажете?Виж още от От Читателя »

Някои неотложни въпроси, български

Някои неотложни въпроси, български

Не. Не вярвам, че ще оставим страната си на шайка разбойници. Вярвам в народа си. Вярвам на неговия усет за справедливост и на неговата добрина. Вярвам и в силата му да устои на всичко, и вярвам в децата му. Също и в хората по мегданите и тези по границата. В неприязънта му към предателите. Черпя животоспасяваща енергия от планините му и щастие от морето. Вярвам в трудолюбието на народа си и усета му за свое. В гостоприемството, но и в бойния му дух. Но търпението ни е това, което ни спъва.

07 January 2017

„Хитренци”, засрамете се...

„Хитренци”, засрамете се...

За първи път България реагира адекватно в бедствен момент! За първи път хората подкрепят сънародниците си в трудност! Властите правят всичко необходимо да се избегне следващ инцидент, хората дават мило и драго да помогнат… А нашите “хитренци” казват, че: ”Коледа няма да е същата, ако не сме си у дома!”… Забравихте ли взрива? Забравихте ли кръвта? Не помните ли молитвите, които изричахте в този момент?

16 December 2016

ПИСМО ДО УПРАВЛЯВАЩИТЕ: Аз оставам.

ПИСМО ДО УПРАВЛЯВАЩИТЕ: Аз оставам.

Аз оставам в моята страна, за да променя нещата, тъй като не искам след години България да бъде заличена от световната карта. Ние не сме стадо, което може да водите вечно. Чували ли сте, че е най-лошо, когато слепият прогледне. Настъпи този момент за българския народ – денят, в който всичко ни стана ясно. Достатъчно ни заблуждавахте и бяхте кукловоди. Време е да си ходите – било то доброволно или не.

15 November 2016

Коментари


Специален коментар