От Читателя - Maтериали и коментари от популярни българи, както и текстове от читателите на LENTATA

Световното културно наследство и кючеците (ВИДЕО)

31 May 2016   0

Автор Лентата

Световното културно наследство и кючеците (ВИДЕО)

Lentata.com често ви показва онова, от което следва да ни е неудобно.

Ще видите кратко клипче, на пръв поглед – нищо особено. Ще си кажете – животът ни е чалга, това не е новина.

Но помислете за паралела: Мадарският конник, защитен от ЮНЕСКО като културно наследство със световна значимост и кючеците, които го озвучават.

Някак не оценяваме оставеното от тези преди нас.

Някак те са ни завещали история, а ние просто щракаме с пръсти.

И, докато хора от цял свят идват до националния резерват „Мадара”, ние просто оставяме кючека да ни завземе живота. Не протестираме вече. Не се срамуваме. Казваме си - тука е така.

Сигурно изглежда безобидно на фона на апокалиптичните проблеми в милата ни държава.

Но кючеците до Мадарския конник са символика. Символика на живота по български, който напоследък не е никак български...

Ето какво ни написа нашият читател Кирил Великов, който ни изпрати видеото:

Изпращам ви кратък клип, който заснех на 29.05.2016 г. на входа на Национален историко-археологически резерват "Мадара", за да добиете по-ясна представа за усещането, което се получава при посещението на паметника.

И кратък разказ какво видях:

Вчера, 29.05.2016 г., на входа на Национален историко-археологически резерват "Мадара" (на входа има табела -  "СВЕТОВНО НАСЛЕДСТВО"),
на живо, специално за автобусите с китайци, французи, ученици и всички останали нещастници, като нас – изпълнения на „автентични български фолклорни групи” (забележете кавичките) с пълен сараунд, покриващ всяка точка на паметника (да няма ощетени при разходката). За който се чувства прецакан, че е пропуснал, имам уверението на служителите от резервата, че концертите са редовни.
Да са живи и здрави в Областна администрация Шумен 
(при всичките ми симпатии към град Шумен, за тези които ще почнат да се засягат).
"ДА ЖИВЕЙ БЪЛГАРИЯ!", както се казва...

П.П.
Служителят на касата се оплака, че са подавали сигнали, но нищо не се променя”.

Е, Областна Администрация Шумен, нещо да кажете?Виж още от От Читателя »

Докога?

Докога?

Та на нас дори не ни стиска да се изправим срещу несправедливостта и да вземем съдбата си в свои ръце, а вечно заравяме главите си в пясъка, чакайки на някакво чудо или най-добре - някой друг народ отново да ни освободи. Всъщност, като се замисля коя съм аз, че да съдя не кого да е, а целия народ? Просто е. Аз съм никоя, просто българка, която иска България да я има и утре, а и след пет века. И животът ни да е равноправен с този на европейците.

24 March 2017

Какво всъщност се случи в Белене?

Какво всъщност се случи в Белене?

Местната власт се опита – НЕЕДНОКРАТНО – чрез разговори със свещеника да реши казуса по дипломатичен път. БОЖИЯТ СЛУЖИТЕЛ, направил немалко за беленчани, сега бе обиден на беленски общински съветник, заяви, че е заплашван, и вместо да потърси правата си по законен път ИЗБРА пътя на конфронтацията - поиска оставката на кмета, на общинския съветник и спря помощите, давани на нуждаещите се от Община Белене, НЕ ОТ НЕГО, а от католическата организация „Каритас“. Вследствие БОЖИЯТ СЛУЖИТЕЛ бе отзован от Ватикана. ОТЗОВАН!

14 March 2017

ПИСМА ДО КАРБОВСКИ: Геноцид над хората в България

ПИСМА ДО КАРБОВСКИ: Геноцид над хората в България

В момента работя в малка шивашка фирма като крояч, моделиер, технолог, а ми се заплаща минимума на минимума. За януари месец, за 17 раб. дни са ми заплатени 377 лв., 42 от които са за храна, бонус отпускан от работодателя. Преди да постъпя на работа в тази фирма работех в една от най-големите шивашки фирми в региона, като конструктор-моделиер, след като се явих на конкурс за длъжността и бях одобрена без никакви протекции...

11 March 2017

Коментари


Специален коментар