От Читателя - Maтериали и коментари от популярни българи, както и текстове от читателите на LENTATA

Световното културно наследство и кючеците (ВИДЕО)

31 May 2016   0

Автор Лентата

Световното културно наследство и кючеците (ВИДЕО)

Lentata.com често ви показва онова, от което следва да ни е неудобно.

Ще видите кратко клипче, на пръв поглед – нищо особено. Ще си кажете – животът ни е чалга, това не е новина.

Но помислете за паралела: Мадарският конник, защитен от ЮНЕСКО като културно наследство със световна значимост и кючеците, които го озвучават.

Някак не оценяваме оставеното от тези преди нас.

Някак те са ни завещали история, а ние просто щракаме с пръсти.

И, докато хора от цял свят идват до националния резерват „Мадара”, ние просто оставяме кючека да ни завземе живота. Не протестираме вече. Не се срамуваме. Казваме си - тука е така.

Сигурно изглежда безобидно на фона на апокалиптичните проблеми в милата ни държава.

Но кючеците до Мадарския конник са символика. Символика на живота по български, който напоследък не е никак български...

Ето какво ни написа нашият читател Кирил Великов, който ни изпрати видеото:

Изпращам ви кратък клип, който заснех на 29.05.2016 г. на входа на Национален историко-археологически резерват "Мадара", за да добиете по-ясна представа за усещането, което се получава при посещението на паметника.

И кратък разказ какво видях:

Вчера, 29.05.2016 г., на входа на Национален историко-археологически резерват "Мадара" (на входа има табела -  "СВЕТОВНО НАСЛЕДСТВО"),
на живо, специално за автобусите с китайци, французи, ученици и всички останали нещастници, като нас – изпълнения на „автентични български фолклорни групи” (забележете кавичките) с пълен сараунд, покриващ всяка точка на паметника (да няма ощетени при разходката). За който се чувства прецакан, че е пропуснал, имам уверението на служителите от резервата, че концертите са редовни.
Да са живи и здрави в Областна администрация Шумен 
(при всичките ми симпатии към град Шумен, за тези които ще почнат да се засягат).
"ДА ЖИВЕЙ БЪЛГАРИЯ!", както се казва...

П.П.
Служителят на касата се оплака, че са подавали сигнали, но нищо не се променя”.

Е, Областна Администрация Шумен, нещо да кажете?Виж още от От Читателя »

Животът преди чужбина

Животът преди чужбина

Защо когато си в чужбина можеш да гледаш баби и дядовци за пари, а вкъщи да не можеш да помогнеш дори за покупките на баба ти? Защо в чужбина можеш да миеш съдове по цял ден за пари, но докато си беше в България беше срамно един мъж да мие чинии, нали е “женска работа “? И докато младите ни висшисти напускат, старите отиват да гласуват, но това е друга тема.

13 April 2017

Реформа на шуробаджанащината

Реформа на шуробаджанащината

Спрете шуробаджанащината! Избирайте най-изгодните оферти на фирмите, а не давайте милиони в ръцете на „вашите”. Назначавайте най-компетентните и можещи, а не стринка си и зълва си, които не могат да включат компютъра. Не поставяйте за ръководители тези, които знаете, че за 5 лева ще продадат и майка си (или вече са я продали). Не използвайте служебното си положение за репресия, превръщайки държавните органи в „бухалка” за неудобните и политическите ви противници. Ето това е критично важната и нужна реформа. Другото е прах в очите.

29 March 2017

Докога?

Докога?

Та на нас дори не ни стиска да се изправим срещу несправедливостта и да вземем съдбата си в свои ръце, а вечно заравяме главите си в пясъка, чакайки на някакво чудо или най-добре - някой друг народ отново да ни освободи. Всъщност, като се замисля коя съм аз, че да съдя не кого да е, а целия народ? Просто е. Аз съм никоя, просто българка, която иска България да я има и утре, а и след пет века. И животът ни да е равноправен с този на европейците.

24 March 2017

Коментари


Специален коментар