За цената на бездействието

За цената на бездействието
04-06-2016г.
42
Гост-автор

Юнският пек не е само причина за хубаво лятно настроение. Първите дни от летния месец предизвикват обилно потене в… градския транспорт.

Не бих си помислил, че сте пропуснали гранд-новината.

Новата цена на билета в столичния градски транспорт е не само факт, но и основен двигател за множество остри дискусии и конфликти, засягащи най-често съответните органи.

Дали новата цена е изобщо по джоба ни няма нужда от задълбочен анализ, оставям ви да си отговорите сами... 

 Отсега нататък плащаме 1.60 лв. за много нови и полезни удобства, и на първо място – бързо придвижване от точка А до точка Б.

Задръстванията и вечните ремонти по важни пътни артерии са абсолютен мираж! Плащаме за сигурността в автобусите, гарантирани сме от посегателства върху лични вещи, плащаме и за приятния въздух в превозните средства... Истината е, че плащаме за „редовния” транспорт, за мястото, до което стигаме най-често чрез разправии с пенсионери и хора от различни етноси.

Плащаме ли, плащаме… цял живот.

  Протест? Кой?

Пенсионерите с абонаментни карти, които не се чувстват засегнати?

Хората от „малцинствата”, които са заклети гратисчии, и отново не се чувстват засегнати?

Младите? Та те са вече на Терминал 2.

  Промяната беше доста нужна, дори съм „за” цената да бъде и по-висока, ако се повиши качеството на услугата, която се равнява на кръгла нула в момента.

 

Точно между тези плюс и минус безкрайност сме и ние, софиянците, защото с право си заслужихме цената. Нищо, че на никого не му се харесва.

 

Харесва му се да бъде на произвола, да не отстоява онова, което е в правото му, да бъде вечно отстъпващ и неангажиран. Въпрос на народопсихология. Навсякъде в обществото се коментира ожесточено каква подигравка е цената, но въпросните участници - жертви на тази подигравка, не се чувстват част от едно цяло, за да променят обстоятелствата.

Отдавна сме станали лениви и спим зимен сън с надеждата, че като се събудим всичко ще е по-различно. Но… да не бъркаме този въображаем свят с нашия реален, в който сънят е източник на негативизъм и лентяйство. И на деградация. И на поскъпване.

 Цената винаги е твърде висока, когато отстояваш нещо, но ето, че и цената да бъдеш смачкан, е не по-малко ниска!

Нека новата цена ни замисли и ни накара да живеем с малко повече изисквания и самочувствие, да ни даде увереност, че промяна може има, стига да я пожелаем и да се стремим към нея… всички!

Но нека това се случи, преди да си закупим билет на стойност 3.00 лева. ОК?

 ***Автор: Кирил Александров

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.