Интервю - Култови интервюта и въпросите, които трябва да се зададат...

Защо Кристо е велик?

20 June 2016   0

Автор Лентата

Lentata.com пита, Мартин Карбовски отговаря.

Защо Кристо е велик?

Lentata.com пита, Мартин Карбовски отговаря.

Понеже възторгът, възмущението,  „да” и „не”-то на родната общественост завладяха медии и социални мрежи по темата Кристо и новия му проект „Плаващите кейове”, не може да се разминем с настоящия разговор.

Като по всяка друга тема, българите се разделиха.

Едните казват – Кристо е  велик българин, другите обидено отговарят – той не иска да говори български, никакъв българин не е.

Едните го наричат „гений”, другите иронично обясняват, че в безсмисленото „опаковане” на сгради няма нищо гениално.

Едните се гордеят с Кристо, другите не проумяват тази гордост и я смятат за снобарщина и проява на комплекс за малоценност, на онзи, който има нужда да „се прави на много арт”.

Така че, Lentata.com говори за Кристо с Карбовски.

Ето какво ни каза той:

Lentata.com: Какво мислиш за Кристо?

Карбовски:

Е!

Винаги съм казавал, че е най-великият българин. Давах го за пример на екипа си – Кристо никога не почива. Има и друго - сега подозренията ми се потвърдиха - цялата техническа част на всеки проект, доставки, пари, сметки ги е поемала Жан Клод.

Lentata.com: Защо Кристо е велик?

Карбовски:

Защо е велик?! Защото е свободен да прави немислимото. Неща, които другите не сънуват. Ако сънуват - не помнят. Ако помнят - забравят. Ако не забравят - ги мързи. Ако не ги мързи, някой им пречи. Ако просто го правиш заради мечтата - вече си Кристо.

Не се сравнявам, но аз се забих в шибаната вселена на това КАК ДА СТАНЕ, а не КАКВО ДА СТАНЕ.  За горното, което е провал, обвинявам жените. Липсата на мост, по който да минем заедно и да работим. Смелостта на жената, която да се наеме САМА с това. Утешавам се, че за един век има само две-три такива жени.

Кристо работи по цял ден. Не яде. Не пие. Не търси приятели като патерици, които се чупят. Не ебе.

РАБОТИ. ИМА КЛИЕНТИ. САМОФИНАНСИРА СЕ. Е, ЗА ПОСЛЕДНОТО ВЕЧЕ ТРЯБВА И ДЪРЖАВА.

За да се самофинансираш трябва да имаш изключителен пазар на изкуство. Регулиран строго от държавата.

Полудявам като стане дума за Кристо. Не мисля, че бих могъл да ги интервюирам. Страх ме е. Този просто е фокусиран непрекъснато.

А  тук мислим за яденето. Това е провал.

Ангелите те правят да твориш. Демонът разсейва.

Кристо е обратното на българин. Той никога не говори за себе си, никога не се обяснява, не обвинява, не слуша. Той работи. Всеки ден: 365/12/31/7/24. 

Карбовски:

От 2005-та не е вадил нищо. Това с  ходенето по вода не е най-силното му. Гледал съм опакованите острови и това го повтаря. Но е велико, че пак работи. Беше се сдухал. Най-силни са му Райхстага и завесите.

Lentata.com: Сега всички са пощурели по него. Вече е модерен.

Карбовски:

Тая па. Къде е модерен? Откога??? Той е всепризнат гений. Светът го обича от 70-те.

Имам първото му опаковано нещо.  Аз търся политическа символика във всеки негов проект. Тя е дълбоко скрита,  но я има.

Това сега с плаването е комерсиално, твърде разбираемо.

Опакован Райхстаг е безсмислие - значи чиста финализация на творчеството, докосване до Божественото действие, иглата на върха на планината, където камъните са изкуство. Да се ходи по вода е имитация. А да говориш за детството - това медиите му го сложиха в устата.

Lentata.com: Да, в едно интервю той затваря устата на всички, които обвиняват изкуството му в безсмислие и казва:

„Едно от удоволствията на това да си артист е да правиш онова, което искаш. Всички наши творби, мои и на Жан-Клод, са напълно безполезни, абсолютно безсмислени, никому ненужни. Светът може да живее и без „Завесата в долината“ или без „Бягащата ограда“. Ние не правим нищо добро или лошо, всички тези морални дискусии са напълно излишни. Работата на артиста представлява абсолютна свобода и е крайно далеч от политиката, морала и прочие.“.

Карбовски:

Истинските артисти НЕ ЯДАТ, фак. И изкарват пари от въздуха. Те са вълшебници. Нелогични и ефимерни са.

Тук Кристо никога не е бил разбиран и затова е подминаван. Сега проектът е близо и е комерс.

С едно интервю и стана мода. Но това е бръчица по лицето на Господ, който е по-спокоен, когато Кристо рисува.

Освен това - този пич никога не е споменал България. Просто е зачеркнал нас. С право.  Сега се промъква някаква България. Но е от медиите. Добавена.

Карбовски:

Велико!

Да спреш вятъра. Не можеш, но опитваш, показваш, наподобяваш, продаваш нищото. Идея. Чиста идея. Планината не може да спре вятъра. Оранжевото може. За малко. В съзнанието.

Той прави рамки. 3D. Картината има рамка. Нещата, които не са плоски също имат нужда от рамка. Сега разбираш ли?

И мащаба, копеле. МАЩАБЪТ на рамката.

Триизмерната рамка често заглушава картината. Самата тя е форма, съдържание и картина.

Lentata.com: Почвам да разбирам...

Карбовски:

Нищо не разбираш. Той избяга, за да не оцелява.  На мъжа му трябва държава и жена. И може да направи чудеса. Ние немаме ни едното, ни другото.

***Виж още от Интервю »

Катето Евро: Почти всеки ден нямаме ток! Живеем като в 17 век!

Катето Евро: Почти всеки ден нямаме ток! Живеем като в 17 век!

Lentata.com разговаря с актрисата Катерина Евро за проблемите на няколко населени места в София с тока. В 21 век, стотици жители на Панчарево, Кокаляне, Герман и др., живеят сякаш в отминали векове. През ден им спира токът, а същевременно пристигат колосални сметки за никакво потребление. Очевидно, нещо с ЧЕЗ и токът не е наред. Очевидно става дума за кражби и злоупотреба. И очевидно – монополистът на пазара не счита за необходимо да се грижи за хората от тези населени места.

03 March 2017

АНАЛОГОВИ КАРТИНИ И ВИНО

АНАЛОГОВИ КАРТИНИ И ВИНО

Художникът Росен Марковски ви кани в ателието си. Събитието „Отворени врати” вече е традиция за Росен и неговия артистичен кръг. Ако искате да се включите, Марковски ви казва – елате от 15. 12. до 17. 12. 2016г. от 17:00 до 22:00 на бул. В.Левски - 82 (вход откъм „Венелин”). Росен нарича събитието си време за – аналогови картини и вино и ви кани да надзърнете в „кухнята му”. Всъщност, Росен е съосновател на групата „Балкански хуманисти” – наречена така от Мартин Карбовски.

13 December 2016

Внукът на Талев: Нахалството на македонистите е безгранично!

Внукът на Талев: Нахалството на македонистите е безгранично!

Внукът на големия ни писател Димитър Талев – Климент Братиславов Талев говори пред Lentata.com. За отношението на Македония към България, за скандала около поруганата паметна плоча на Каймакчалан, за претенциите на съседката ни към наследството на дядо му и за патриотизма. Който ни е така необходим, особено, когато няма работеща държава. Четете.

28 September 2016

Коментари


Специален коментар