Планът на Ердоган: Спретни си неуспешен военен преврат

Планът на Ердоган: Спретни си неуспешен военен преврат
16-07-2016г.
38
Гост-автор

Военният преврат в Турция не успя. Но той май е бил планиран да не успее. Планиран от Ердоган и клика. Логиката е повече от простичка:
1. За последните 50 години в Турция е имало 4 военни преврата. Всичките успешни.
2. След намесата на “бащицата” Ердоган преди няколко години, стана ясно, че турският военен елит (по презупмция просветски ориентиран), е абсолютно (или пък достатъчно) обезкървен.
3. Въпросният “бащица” направи няколко поклона на руското килимче, защото икономическите загуби на Турция за няколко месеца взеха застрашителен за турската икономика размер. Поклоните очевАдно не се харесаха на голяма част от привържениците на Ердоган, които милеят и са нахъсани (от “бащицата”) за Büyük Türkiye (Велика Турция). Затова трябваше да се спретне набързичко една PR-акция. Зрелищна и на пръв поглед многопластова - че да се объркат поданиците на съвременния падишах. 
4. Но… за да не настане чак такова объркване, падишахът приплака в социалните мрежи: “Защитете ме!”. И се вдигнаха: хора, маса, народ. Да го защитят от онези - лошите, военните. 
5. Обаче онези - лошите, военните, са доста интелигентни хора. И доста поназнайват как се прави военен преврат. Та, поназнайвайки, нЕма как да не им хрумне, че, за да успеят, трябва да обезвредят върховете на държавната машина. Както и да си осигурят безпрекословната подкрепа на военния елит. Пък току-що-изброените-нещица нЕкак си ги нямаше в общия сценарий.
6. Сега идва ред на русофобите, които навсякъде и във всичко виждат зловещо дългата ръка на Кремъл. И сигурно вече са извадили множество версии. Като например, че на Путин не му е достатъчно едното извинение и затова е спретнал военен преврат в Турция. Отделен е въпросът, че русофобите, дори и стомашно-чревно неразположение да имат, пак виждат същата онази зловеща ръка.
7. Ако сложим знак на равенство между русофобите и американофилите, нещата вече стават доста логични. Турция е член на НАТО и има водеща роля в нашия регион. НАТО пък основно е САЩ. От друга страна ИДИЛ е продукт на САЩ. От трета страна връзките на Ердоган с ИДИЛ са достатъчно ясни. Е, лесно е да се събере 2+2 и отговорът да е 4: определени кръгове имат за цел позицията на Ердоган (приблизително равна или достатъчно близка с тази на ИДИЛ) да се бетонира, за да може ИДИЛ съвсем да подпре европейските порти.
8. И като резултат на всичко това: защо Ердоган да не си спретне едно военно превратче??? Е, имало било убити…

Но един стар виц казва - “Страна голяма, хора много - можем да си го позволим!”. Какво тук значат няколко (десетки) убити? Важното е, че “правата ердоганова вяра” ще възтържествува! И че в следващите 10-15 години на никой няма да му хрумне да се възправи срещу падишаха.
Ей, много ми се иска да не съм права…

Особено в частта с НЕвъзправянето в следващите години… А горкият Ататюрк… той сигурно се върти като вентилатор в гроба…

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.