Умирай красиво. Гримирани бойци – червилото, като оръжие срещу ИД

Умирай красиво. Гримирани бойци – червилото,  като оръжие срещу ИД
26-07-2016г.
66
Лентата

В публикацията на „Лентата”, „Тя избяга от дома си, за да се бие срещу ИД”, ви разказахме за смелостта в женски род. 

Разказът продължава.  

Смелостта харесва грима... смъртта също. 

За жените, които са бойци към известната професионална армия на Иракски Кюрдистан – „Пешмерга” (в превод – тези, които се изправят срещу смъртта),  гримът е от съществено значение.

Ако умрат, искат да изглеждат красиви.

В борбата срещу фанатиците на ИД, червилото може да изглежда като вероятно оръжие, но за Пешмерга  „сестрите”, гримът е станал част от военната екипировка.

Като част от военно обучение, заедно с британски войници, в момента,  бойците на Пешмерга, охраняват и защитават бреговете на язовир Мосул от ордите на ИД. 

Aхд Мохемед, която е част от кюрдските бойци Пешмерга, разказва за ежедневието си на бойното поле.  

Сутринта ѝ започва със скубане на вежди, поставяне на спирала, червило и лакиране на ноктите. След това, облича военната униформа, взема калашника и тръгва към фронтовата линия:

„Винаги си слагам червило, преди да отида на фронтовата линия. 

Когато воюваме, ние, искаме да изглеждаме красиви. 

Ако умра, искам да умра изглеждайки добре”, разказва 36-годишната жена.

Мохемед, която, преди година е прекратила следването си по право, за да се бие с терористите, споделя още:

„Все още не съм убила никого. Дай, Боже, следващият път, със сигурност, да ми се случи.

Разбира се, че е страшно да се бориш с ИД. Те са много опасни. Ние искаме да ги убием, защото, те, искат да убият нас, но бихме предпочели да не се налага да се бием.”.  

Британските войници провеждат триседмични обучителни, военни курсове за женския батальон, в близост до фронтовата линия в Ербил, Северен Ирак. До момента, над 100 жени са завършили обучителния курс. 

Подполковник Оz Lane, командирът на обучението, коментира за жените бойци:

‘”Жените от Пешмерга много се гордеят с военните си бойни умения. Това, което, ние, трябва да им покажем е какво могат да допринесат по отношение на оперативната способност на бойното поле. Едно допълнение, към това, което могат, за да станат още по-добри в борбата с „Ислямска държава”.  

Британският министър на отбраната, Майкъл Фалън, казва за тях: 

„Тези смели жени, тези Пешмерга бойци, ще помогнат да се гарантира, че ИД ще бъде изритана от Ирак, един път завинаги и ние трябва да ги подкрепим”.    

Жените от Пешмерга са известни със смелостта си и вече имат последователки, които са тийнейджъри и отчаяно настояват да се присъединят към борбата. На снимката е 21-годишната Береван, която се бие за Пешмерга.

Сюзън Мохамед Рашид, която е на 16 години и живее в бежански лагер за сирийските кюрди, малко извън град Арбил,  е решена да се присъедини към Пешмерга:   

„Когато стана на 18 години, искам да съм част от Пешмерга.  Аз съм много силна, когато имам свободно време, вдигам тежести, за да съм подготвена за Пешмерга.”.   

32-годишният чичо на Сюзън, е убит миналата година. Застрелян е в сърцето, докато се е биел с войниците на ИД, край Мосул.

В момента, около основната стена на язовир Мосул, са разположени 20 жени на възраст между 18 и 40 години.

Според местният водач,  Омар Хюсеин, жените имат по-голямо предимство на бойното поле:

‘‘Войниците на ИД се страхуват от жените бойци на Пешмерга, защото вярват, че, ако са убити от жена, няма да отидат в Рая.‘‘  

Британският командир на военното учение, подполковник Оz Lane, коментира:

„Истината е, че това е важно за Великобритания, не само, защото ИД има намерение да извърши в Обединеното кралство подобни актове, като тези във Франция и Брюксел, но и защото в тази страна има 1,2 милиона вътрешно разселени лица. Масовата миграция е свързана с тези хора. Колкото по-сигурно място направим тази страна, толкова ще се намали броят на разселените лица”.

Британските войници към армията 1 RIFLES, помагат на пешмергските бойци да придобият умения на снайперисти, учат ги, също, как да използват картечници и как да се защитят от нападения.   

Освен това, британският полк (EOD),  с помощта на уменията, придобити в Афганистан, показва на бойците как се протоводейства на крайпътни бомби, чрез празни бутилки.

Членовете на медицинския корпус към британската армия, показват техники на бойците, с помощта на които, могат да спасят живот на бойното поле. 

Подполковник Оz Lane, обяснява, че много от бойците на Пешмерга, дори когато са в отпуск, не могат да  напуснат мястото на фронтовата линия, защото работят като таксиметрови шофьор, за да изкарат пари:

„Екзистенциалната заплаха, тук, е икономиката. Министерството на Пешмерга не разполага с бюджет. Когато парите са проблем и бройката на бойците е голяма, те, не искат да им дават отпуск, за да се включат в тренировките. Тогава, това, което правим, е ние да отидем при тях.  Наричаме го репетиция за военна тренировка. Горд съм, да споделя, че и други държави, като Холандия, следват нашия пример.‘‘ 

80% от бойците на Пешмерга са пострадали, докато са изпробвали взривни устройства. След британското военно обучение, пострадалите са сведени до нула.

В Синджар, западно от Мосул, обучени бойци са тествали над 5000 самоделни взривни устройства, без да има ранени.

Според местен командир, коалиционните въздушни удари, включително, британските атаки, са изиграли водеща роля за отстъплението на джихадистите.

На снимката – британската армия тренира пешмерга бойците, от които са част и жени.

Генерал-майор Сардар Карем, коментира необходимостта от британската помощ: 

„Ние смятаме, че нашите хора, са сила, действаща от името не само на британците, но и на останалата част от света. Ще пролеем кръвта си, заради тях, но имаме нужда от техните оборудвания и оръжия.  

Генералът, охраняван от 15 човека и смятан за мишена на ИД, допълва, също:

Важно е хората да разберат какво се случва тук и колко опасна е ситуацията, защото, ако не ги спрем, сега, може да има повече атаки в Европа.

Ще умрем, защитавайки страната си, но, ако Европа не помогне,  може да станем като Ирак.‘‘ 

Източник: 

dailymail.co.uk

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.