Интервю - Култови интервюта и въпросите, които трябва да се зададат...

Владимир Чуков: Европа се доближава до реалностите в Близкия Изток

27 July 2016   0

Автор Лентата

Владимир Чуков: Европа се доближава до реалностите в Близкия Изток

Lentata.com се свърза с Владимир Чуков (арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия изток и исляма), за да коментира убийството на свещеник във Франция и възможно ли е да станем свидетели на религиозни войни...сега, 21 век.

***

Как ще коментирате убийството на свещеника във Франция?

Това нападение е част от вълната от терористични актове, която заля не само Франция, но и Западна Европа. Тази ескалация на тероризма означава, че Европа живее в друг свой стадий, в който липсва сигурност и стабилност, което за съжаление много силно ни доближава до реалностите в Близкия Изток. Това трябва много ясно да бъде осъзнато от европейците.

Значи ли това, че  предстои още по-голямо противопоставяне на исляма срещу християнството? Да очакваме ли религиозна война?

Подобен тип противопоставяне виждаме в Близкия изток много отдавна. По- миналата година имаше отвличания и заложническа криза с монахини от манастира в Сигная в Сирия. Бяха отвлечени двама християнски духовници и респективно убити.

В Ирак виждаме едва ли не изкореняване на християнството от терористите.

Подобен тип нападения не са прецедент, затова не бива да обобщаваме.

Ако погледнем самия нападател - той е класическият профил на атентатор, като тези в Париж, в Шарли ебдо, Брюксел. Става въпрос за социална маргинализация, за възприемането на символите на Ислямска държава като начин за идентифициране. Това е човек, който е признал своя провал, той се е провалил в общественото, духовното, социалното си поприще. За да може той да докаже силния си гняв, напада представители на друга религия.

Колкото до религиозните войни, нека да не обобщаваме. Трябва да имаме предвид и че огромна част от ислямския свят не признава Ислямска държава, те я анатемосват. Виж още от Интервю »

Катето Евро: Почти всеки ден нямаме ток! Живеем като в 17 век!

Катето Евро: Почти всеки ден нямаме ток! Живеем като в 17 век!

Lentata.com разговаря с актрисата Катерина Евро за проблемите на няколко населени места в София с тока. В 21 век, стотици жители на Панчарево, Кокаляне, Герман и др., живеят сякаш в отминали векове. През ден им спира токът, а същевременно пристигат колосални сметки за никакво потребление. Очевидно, нещо с ЧЕЗ и токът не е наред. Очевидно става дума за кражби и злоупотреба. И очевидно – монополистът на пазара не счита за необходимо да се грижи за хората от тези населени места.

03 March 2017

АНАЛОГОВИ КАРТИНИ И ВИНО

АНАЛОГОВИ КАРТИНИ И ВИНО

Художникът Росен Марковски ви кани в ателието си. Събитието „Отворени врати” вече е традиция за Росен и неговия артистичен кръг. Ако искате да се включите, Марковски ви казва – елате от 15. 12. до 17. 12. 2016г. от 17:00 до 22:00 на бул. В.Левски - 82 (вход откъм „Венелин”). Росен нарича събитието си време за – аналогови картини и вино и ви кани да надзърнете в „кухнята му”. Всъщност, Росен е съосновател на групата „Балкански хуманисти” – наречена така от Мартин Карбовски.

13 December 2016

Внукът на Талев: Нахалството на македонистите е безгранично!

Внукът на Талев: Нахалството на македонистите е безгранично!

Внукът на големия ни писател Димитър Талев – Климент Братиславов Талев говори пред Lentata.com. За отношението на Македония към България, за скандала около поруганата паметна плоча на Каймакчалан, за претенциите на съседката ни към наследството на дядо му и за патриотизма. Който ни е така необходим, особено, когато няма работеща държава. Четете.

28 September 2016

Коментари


Специален коментар