Интервю - Култови интервюта и въпросите, които трябва да се зададат...

Владимир Чуков: Европа се доближава до реалностите в Близкия Изток

27 July 2016   0

Автор Лентата

Владимир Чуков: Европа се доближава до реалностите в Близкия Изток

Lentata.com се свърза с Владимир Чуков (арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия изток и исляма), за да коментира убийството на свещеник във Франция и възможно ли е да станем свидетели на религиозни войни...сега, 21 век.

***

Как ще коментирате убийството на свещеника във Франция?

Това нападение е част от вълната от терористични актове, която заля не само Франция, но и Западна Европа. Тази ескалация на тероризма означава, че Европа живее в друг свой стадий, в който липсва сигурност и стабилност, което за съжаление много силно ни доближава до реалностите в Близкия Изток. Това трябва много ясно да бъде осъзнато от европейците.

Значи ли това, че  предстои още по-голямо противопоставяне на исляма срещу християнството? Да очакваме ли религиозна война?

Подобен тип противопоставяне виждаме в Близкия изток много отдавна. По- миналата година имаше отвличания и заложническа криза с монахини от манастира в Сигная в Сирия. Бяха отвлечени двама християнски духовници и респективно убити.

В Ирак виждаме едва ли не изкореняване на християнството от терористите.

Подобен тип нападения не са прецедент, затова не бива да обобщаваме.

Ако погледнем самия нападател - той е класическият профил на атентатор, като тези в Париж, в Шарли ебдо, Брюксел. Става въпрос за социална маргинализация, за възприемането на символите на Ислямска държава като начин за идентифициране. Това е човек, който е признал своя провал, той се е провалил в общественото, духовното, социалното си поприще. За да може той да докаже силния си гняв, напада представители на друга религия.

Колкото до религиозните войни, нека да не обобщаваме. Трябва да имаме предвид и че огромна част от ислямския свят не признава Ислямска държава, те я анатемосват. Виж още от Интервю »

АНАЛОГОВИ КАРТИНИ И ВИНО

АНАЛОГОВИ КАРТИНИ И ВИНО

Художникът Росен Марковски ви кани в ателието си. Събитието „Отворени врати” вече е традиция за Росен и неговия артистичен кръг. Ако искате да се включите, Марковски ви казва – елате от 15. 12. до 17. 12. 2016г. от 17:00 до 22:00 на бул. В.Левски - 82 (вход откъм „Венелин”). Росен нарича събитието си време за – аналогови картини и вино и ви кани да надзърнете в „кухнята му”. Всъщност, Росен е съосновател на групата „Балкански хуманисти” – наречена така от Мартин Карбовски.

13 December 2016

Внукът на Талев: Нахалството на македонистите е безгранично!

Внукът на Талев: Нахалството на македонистите е безгранично!

Внукът на големия ни писател Димитър Талев – Климент Братиславов Талев говори пред Lentata.com. За отношението на Македония към България, за скандала около поруганата паметна плоча на Каймакчалан, за претенциите на съседката ни към наследството на дядо му и за патриотизма. Който ни е така необходим, особено, когато няма работеща държава. Четете.

28 September 2016

Борисов: Тя Германия не може да се справи с още 2 милиона, камо ли малка България

Борисов: Тя Германия не може да се справи с още 2 милиона, камо ли малка България

Борисов: „Надали има граница в Европа, която може да устои на няколко милиона, ако упражнят натиск на границата, защото това са жени, деца, младежи... Какво, да стреляме по тях?...Как да ги спрем....насила?...Тя Германия не може да се справи, ако влязат 2 милиона...камо ли за една малка България, с нашите финансови възможности... Забавихме се и за това изпаднахме в положение да зависим от това какво ще кажат в Турция.”.

26 September 2016

Коментари


Специален коментар