Интервю - Култови интервюта и въпросите, които трябва да се зададат...

Владимир Чуков: Европа се доближава до реалностите в Близкия Изток

27 July 2016   0

Автор Лентата

Владимир Чуков: Европа се доближава до реалностите в Близкия Изток

Lentata.com се свърза с Владимир Чуков (арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия изток и исляма), за да коментира убийството на свещеник във Франция и възможно ли е да станем свидетели на религиозни войни...сега, 21 век.

***

Как ще коментирате убийството на свещеника във Франция?

Това нападение е част от вълната от терористични актове, която заля не само Франция, но и Западна Европа. Тази ескалация на тероризма означава, че Европа живее в друг свой стадий, в който липсва сигурност и стабилност, което за съжаление много силно ни доближава до реалностите в Близкия Изток. Това трябва много ясно да бъде осъзнато от европейците.

Значи ли това, че  предстои още по-голямо противопоставяне на исляма срещу християнството? Да очакваме ли религиозна война?

Подобен тип противопоставяне виждаме в Близкия изток много отдавна. По- миналата година имаше отвличания и заложническа криза с монахини от манастира в Сигная в Сирия. Бяха отвлечени двама християнски духовници и респективно убити.

В Ирак виждаме едва ли не изкореняване на християнството от терористите.

Подобен тип нападения не са прецедент, затова не бива да обобщаваме.

Ако погледнем самия нападател - той е класическият профил на атентатор, като тези в Париж, в Шарли ебдо, Брюксел. Става въпрос за социална маргинализация, за възприемането на символите на Ислямска държава като начин за идентифициране. Това е човек, който е признал своя провал, той се е провалил в общественото, духовното, социалното си поприще. За да може той да докаже силния си гняв, напада представители на друга религия.

Колкото до религиозните войни, нека да не обобщаваме. Трябва да имаме предвид и че огромна част от ислямския свят не признава Ислямска държава, те я анатемосват. Виж още от Интервю »

Мажд Алгафари: България в момента е разграден двор!

Мажд Алгафари: България в момента е разграден двор!

Мажд Алгафари е най-търсеният специалист, когато става дума за превод и комуникация с преминаващите нелегални мигранти и бежанци. Роден в семейството на сириец и българка, Алгафари отлично познава проблемите на Близкия и Средния Изток и ситуацията в Сирия. Какво се случва в момента с бежанските потоци, минаващи през България? Защо държавата ни на практика е разграден двор, трябва ли да се страхуваме от „спящи клетки“ на „Ислямска държава“ у нас?

15 April 2017

Д-р Милен Врабевски: Има възход на родолюбието

Д-р Милен Врабевски: Има възход на родолюбието

Lentata.com разговаря с д-р Милен Врабевски. Един човек, който докато патриотичните популисти наоколо шумно врещят, реално работи за България. За националната ни памет, за запазване на историята ни, за самочувствието ни като българи. Четете и помислете – кое е по-важно: да си постваш патриотични статуси на националните празници или да правиш нешо реално за държавата си и за съгражданите си.

09 April 2017

Костадин Костадинов: „Или ние българите ще си управляваме страната, или страната ни ще умре“…

Костадин Костадинов: „Или ние българите ще си управляваме страната, или страната ни ще умре“…

Първо, за 27 години огромна част от българското общество беше принудена да напусне, на второ място - чисто демографски ние намаляхме с над 2 милиона души, на трето място голяма част от хората са толквоа убити финансово в ежедневния си живот и нямат желание за борба. Все пак не са изгубили желанието за борба, но са много уморени хората. Разчитат на тези, които управляват…

31 March 2017

Коментари


Специален коментар