УНИЖИ МЕ!

УНИЖИ МЕ!
30-07-2016г.
31
Лентата

Вдъхновени, от форума Roast Me, в превод, унижи ме”, тийнейджъри масово се обиждат и унижават един друг в Интернет.

Това, което някога наричахме закачки днес се е превърнало в откровени обиди между тийнейджърите.

Експерти по онлайн безопасността във Великобритания предупреждават, че тийнейджърите са участници в нов вид „закачки”, ръководени от тенденцията за кибертормоз – „Roast Me”.

Ако не сте запознати с вълната „Roast Me” - това е мода, при която хората качват снимки, на които държат надпис „унижи ме”, а останалите имат за задача да те обиждат и унижават. 

Така може да получите за себе си коментари от типа на: „Кой сложи червило на това куче?“.

„Унижението е тенденция, която масово се засили от тази година” - обяснява експертът по онлайн безопасност в Англия Шарлот Робъртсън.

„В началото получаваш закачки, шеги, които по-късно се превръщат в обиди.”, допълва експертът.  

Тя коментира също, че модерното течение е обхванало главно - Whatsapp и Facebook, където се създават общи чатове (включващи понякога ученици от цялото училище), в които шегите първоначално са добронамерени, след което се превръщат в лични и злобни. 

Така, например, ако докато са в клас се случи терористична атака, това веднага се прехвърля за обсъждане в общия чат, където към мюсюлмански съученик се задават подигравателни въпроси, като:  „Мохамед, това, баща ти ли е?”.

Мащабът на проблема според нея е много по-голям, отколкото мнозина смятат, тъй като във всяко училище в страната има деца, които са жертви на подобен тип тормоз.

Робъртсън подчертава и факта, че „Roast Me” е започнало като преобладаващо занимание за момчета, но момичетата също са се присъединили в желанието си да се конкурират и да покажат смелост пред връстниците си.

Д-р Виктория Наш, която работи в Оксфордския Интернет институт, посочва изследвания, които показват, че момичетата са по-склонни да тормозят или да бъдат обект на тормоз онлайн в сравнение с момчетата.

„Кибертормозът е свързан много повече с емоционалното, отколкото с физическото насилие, което обяснява защо момичетата са по-привлечени от него”, допълва тя.

Д-р Виктория Наш обяснява също, че: „Не трябва да е толкова изненадващо за нас, че момичетата са способни на кибертормоз, също толкова, колкото и момчетата. В края на краищата, момичетата са тези, които се удрят една друга на детската площадка”.

За тези, които се жертви на онлайн психическо насилие изглежда невъзможно да говорят открито за проблема и да поискат помощ. Много от децата не смеят да се оплачат на учителите или на родителите си от страх, че ще изглеждат като хора, които не носят на шеги. 

Последиците от подобен тип насилие могат да бъдат много сериозни и дори фатални. 

През 2013 година тийнейджърката Хана Смит се самоубива, след като е била жертва на тормоз и обиди в сайта Ask.fm, което кара собствениците на сайта да потърсят начин да се справят с онлайн насилието, чрез кампанни срещу тормоза в Интернет пространството.

Робъртсън твърди, че имаме нужда от повече информираност относно вредните последствия от „Roast Me”  като нова тенденция:  

"Това може да повлияе на самочувствието на децата, на тяхната самооценка, което понякога ги кара да се самонараняват.  

Тези обидни шеги карат жертвите да се чувстват безпомощни, защото те мислят, че не могат да възразят, тъй като това са просто закачки, шеги.”.

Превод: Екатерина Дачкова

Източник:

broadly.vice.com

 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.