Десетки хиляди германци на митинг в подкрепа на Ердоган

Десетки хиляди германци на митинг в подкрепа на Ердоган
01-08-2016г.
55
Лентата

Десетки хиляди германци изразиха подкрепата си към турския премиер Реджеп Ердоган в митинг в град Кьoлн. Събитието създаде дипломатическо напрежение. Според германските медии, цитирани от BBC, в митинга са участвали над 35, 000 души.

Беше планирано Ердоган да се свърже с поддръжниците си в Германия чрез специална видеовръзка, но в събота Германският конституционен съд забрани излъчването на речта. 

Въпреки това речта на Ердоган бе прочетена на глас от демонстрант. В нея турският премиер изрази благодарността за подкрепата.

Около 3 милиона души от турски произход живеят в Германия, като по-голямата част от тях са гласували за партията на Ердоган на последните избори в Турция. Това гласят данните на Организацията на турската общност в Германия.

„Ние сме тук, защото нашите сънародници в Германия защитават демокрацията и са против опита за военен преврат“, заяви турският Министър на младежта и спорта Акиф Килич на марша в Кьолн.

„Казват, че демонстрацията ни е в подкрепа на Ердоган, но то е всъщност против окупацията“, коментира една от участничките в събитието, Кевсер Демир. „Задължение е на цялото човечество да въстане срещу такъв преврат“, добави още тя.

Междувременно бе проведен и крайнодесен митинг, но той се състоя далеч от турските демонстранти със засилено полицейско присъствие. 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.