Над 10 000 индийци уволнени, нямат пари за храна

Над 10 000 индийци уволнени, нямат пари за храна
01-08-2016г.
27
Лентата

Над 10 000 индийски граждани, уволнени от Саудитска Арабия, са изправени пред „хранителна криза“, съобщи Министърът на външните работи в Индия – Сушма Сварадж. По думите й, огромен брой индийци са загубили работата си в кралството, поради което нямат пари дори да си купят храна и стоки от първа необходимост.

Министърът, цитиран от BBC, написа в Туитър: „Уверявам ви, че нито един от работниците, останали без работа, няма да остане и без храна“.

Предполага се, че индийското правителство ще помогне на своите граждани да се приберат. Това ще стане чрез правителствени пратеници, които ще организират полети за  изпадналите в безпаричие индийци.

В индийската общност в Джеда правителството разпредели храна за нуждаещите се, но хранителните продукти ще стигнат само до края на седмицата. Не е ясно как хората ще оцелеят след това.

Причината за масовите уволнения е икономическата криза, която удари Саудитска Арабия заради понижените цени на петрола.

В миналото, международната организация „Human Rights Watch”, която  наблюдава спазването на човешките права, многократно е критикувала Саудитска Арабия за злоупотреби на работодателите с работниците мигранти, като ги принуждават да работят против волята им или в нечовешки условия.

Експлоатацията се случва благодарение на временната виза, отпускана от кралството. Тя предоставя на работодателите прекомерна власт над работниците и улеснява злоупотребите.

 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.