Губим войната със СПИН

Губим войната със СПИН
02-08-2016г.
57
Лентата

Борбата със СПИН в Африка е в сериозен застой, а ефективността на лекарствата започва да отслабва. Броят на заразяванията расте, а финансирането намалява, което значи, че епидемията може отново да излезе от контрол.  Предупреждението идва от международни експерти, цитирани от вестник The Guardian.

Синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) е заболяване на човешката имунна система, причинено от вируса на човешката имунна недостатъчност (ХИВ). Болестта прогресивно намалява ефективността на имунната система.

Макар че различни терапии на СПИН и ХИВ могат да забавят протичането на болестта, все още не съществува ваксина или лекарство. Антиретровирусната терапия намалява както смъртността, така и заболеваемостта при инфекция с ХИВ, но необходимите за нея медикаменти са скъпи, а в много страни и труднодостъпни.

Поради трудното третиране на инфекцията, основното средство за контролиране на болестта е ограничаването на нейното разпространение. С тази цел много здравни организации пропагандират безопасния секс и организират програми за обмен на игли.

От над 38 млн. души, живеещи с ХИВ в света, почти половината - 17 милиона - приемат хапчета, които предотвратяват пренасянето на вируса върху други хора.

Но предвид повишаващите се нива на заболеваемост явно и това губи ефекта си, смятат специалистите.

Според "Лекари без граници" резистентност към лекарствата се наблюдава при поне 10% от тези, които ги пият.

Световната здравна организация обаче съобщава за още по-тревожно число - 40% - неефективност на една от основните съставки в "коктейла", предназначен за най-бедните страни.

ООН постави като цел до 2030 г. да бъде сложен край на СПИН, което беше прието от донорските правителства, включително САЩ, където миналият месец президентът Обама каза, че краят се вижда.

Но реалността на място, особено в развиващите се държави, изглежда много различно.

Много експерти вярват, че епидемията ще продължи да се разпространява и броят на смъртните случаи от СПИН ще започне да се покачва.

На този етап всяка година умират над 1,5 милиона души.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.