И иранските мъже сложиха хиджаб

И иранските мъже сложиха хиджаб
02-08-2016г.
54
Лентата

Иранчани сложиха хиджаб в подкрепа на съпругите, сестрите и майките си в знак на солидарност. Жените пък позираха до тях с открити лица и коси.

Снимките са резултат от кампанията #Meninhijab, която има за цел да предизвика дебати около ограничените права на жените в Иран.

Законът задължава жените  да се забулват и дори полицията следи стриктно дали „моралът“ се спазва.  Това обаче е нарушаване на личната свобода.

Един от мъжете, дръзнали да си сложат забрадка, коментира, че под нея чувствал, че не е себе си. „Това е най-лошото чувство в света и абсолютно неприемливо за всеки свободен човек“.

Според него, носенето на хиджаб принуждава жените да имат двойна самоличност – една по-разкрепостена вкъщи, и друга – пред света.

Друг мъж написа в Туитър  "Нашите жени са длъжни да носят покривало повече от 30 години, докато при мен беше само моментно преживяване. Затова аз искам да изкажа подкрепа към жените в Иран, където се смята, че честта на една жена зависи от воала“.

Припомняме, че убийствата на честта в Иран и други ислямски държави продължават да отнемат живота на невинни жени.

Последният случай, отразен от световните медии, е смъртта на 26-годишната Кундел Балох, известна като „пакистанската Ким Кардашиан“. През юли брат й я дрогира и уби, а после качи видео със самопризнание, в което обяснява, че сестра му е посрамила семейството. „Жените трябва да стоят вкъщи, а сестра ми не следваше традициите“, казва още фанатикът. Той, като повечето убийци на честта, не съжалява за деянието си и вярва, че е постъпил правилно.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.