ПРОХОЖДАНЕ. Идва ли нова ера в медицината?

ПРОХОЖДАНЕ. Идва ли нова ера в медицината?
12-08-2016г.
28
Лентата

Чрез изумително медицинско откритие пациенти, които са парализирани  от тежки наранявания на гръбначния мозък са възстановили способността да движат краката си. 

Това се случва след тренировка с приспособлението екзоскелет, което се свързва към мозъка и му подава сигнали.   

Някои от парализираните дори са успели да се придвижат с помощта на две патерици.

Учените разработват отново проекта Walk със седалище в Сао Пауло, Бразилия.  

Те смятат, че екзоскелетът контролиран от мислите може да даде възможност на много парализирани хора да проходят отново.

Изненада по време на тренировките с екзоскелета предизвиква фактът, че при осем от пациентите е започнало възвръщане на чувството при докосване и движение.

Преди това се е смятало, че седем от гръбначните шипове на пациентите са били напълно прекъснати.

Изследователите вярват, че няколко нерви са оцелели от гръбначния стълб и са се реактивирали по време на обучението.

В списание Scientific Reports, учените обясняват: 

„Въпреки че пациент номер едно първоначално не можеше да стои на краката си дори и използвайки ортопедични скоби, след 10 месеца на обучение с екзоскелета, същият пациент вече ходи с помощта на проходилка, скоби и терапевт. На този етап пациентът е в състояние да прави доброволни движения с краката имитиращи ходене. ".

В друг пример, пациент е в състояние да ходи сам с патерици и без помощта на терапевт.

Д-р Miguel Nicolelis, директор на Университетския център в САЩ, казва, че седем пациенти, които са били класифицирани като напълно парализирани, след обучението вече са на фаза частично парализирани. 

И добавя: „Възстановяването все още не е спряло”.

Обяснява също, че учените дори не са предполагали, че е възможен такъв ефект върху пациентите. Били са много развълнувани от постигнатите резултати и вярват, че обучението ще изиграе ключова роля в подпомагането на парализираните хора.

Обучението е включвало пациенти, които са използвали виртуална реалност, в която са контролирали чрез мозъка си компютърен аватар на принципа мозък-машина интерфейс.

Така, когато мислят за движение напред, аватарът ще се движи напред, но хората ще имат усещането, че те се движат. 

След това ще се използва същата система, за да контролират пациентите с робот, а накрая ще могат да носят и екзоскелета, чрез който ще се придвижват.

Обучението има и псхически ефект върху пациентите.  

 Пациентите са  достигнали степен на контрол на пикочния мехур и контрол на червата. Сърдечно-съдовата им функция също се е подобрила, което води до намаляване на риска от хипертония.

Д-р Miguel Nicolelis, обяснява също, че дългосрочното обучение предизвиква частични невронни възстановявания.

Той допълва:

"Благодарение на обучението, което ние създадохме, мозъчната активност контролира директно устройството, но също така и предоставя добра тактилна обратна връзка с пациентите, което им дава възможност да ходят на два крака, чрез нашия екзоскелет. Ние всъщност можем да предизвикаме реорганизация в кората на главния мозък. 

Може би, чрез малкото си оцелели нерви в гръбначния стълб, пациентитите са били в състояние да предават информация от мозъка към гръбначния стълб, като по този начин се е получавала една обратна връзка към крайниците и по този начин на пациентите им е било възможно да се движат по време на обучението. "

Д-р Miguel Nicolelis, казва също:

"Ние вярваме, че нашите резултати, могат да послужат и като мотивация на пациентите от цял свят, които имат проблеми с гръбначния мозък.

За да започне да работи обучението по този начин днес е извървян дълъг път. Преди повече от 15 години то е започнало експериментално само върху животни.

Обучението сега показва революционни теории за това как точно работи човешкия мозък.

Проектът наистина и реално помага на хората да проходят отново.

Виждайки лицата на младите хора, които отново прохождат за първи път от толкова години, за всички нас, това беше животопроменящо събитие. ".

Източник:

independent.co.uk

Превод:

Екатерина Дачкова

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.