Първият хомосексуален министър на Балканите е вече факт

Първият хомосексуален министър на Балканите е вече факт
12-08-2016г.
35
Лентата

Ана Бърнабич е една от шестте нови министри в сръбския парламент, но привлече вниманието на всички само върху себе си. 41-годишната жена е първият открит хомосексуалист в управлението на балканска държава и това и донесе популярност в цял свят, както и подкрепа от ЛГБТ обществото на международно ниво.

Тя ще поеме поста на министър на публичната администрация и регионалното управление. Не е обвързана с политическа партия, но въпреки това много неправителствени организации за правата на човека застанаха зад нейната кандидатура.

Бърнабич говори английски и руски език и е получила образованието си в САЩ и Великобритания.

През 2013 пък е обявена за бизнес жена на годината в Сърбия.

Въпреки това, тя влезе в световните медии не заради работата си, а заради сексуалните предпочитания. В интервю пред медиите преди дни тя сподели, че очаква вниманието към нея да стихне, след като официално встъпи в длъжност.

„Надявам се това да отшуми за три или четири дни и след това няма да бъда известна като" гей министър. Ще бъде известна като министърът на държавната администрация и местната власт ", заяви тя.

Междувременно ЛГБТ организации в Сърбия определиха избора й за министър като исторически.

Сpoред белградската организация Gay-Straight Alliance Бърнабич дава надежда, че Сърбия може да се превърне в общество, предоставящо равни възможности. "Важно е да се признят уменията и качествата на хората на високи позиции, независимо от тяхната сексуална ориентация".

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.