Унгария ще проведе референдум срещу бежанците

Унгария ще проведе референдум срещу бежанците
12-08-2016г.
19
Лентата

Унгария ще проведе референдум  на 2 октомври, който ще засегне както гражданите на държавата, така и бежанците, които в бъдеще ще поискат убежище на територията й.

По инициатива на премиера на Унгария Виктор Орбан на 2 октомври унгарците ще бъдат призовани да отговорят с "да" или "не" на въпроса - "Съгласни ли сте да дадете мандат на Европейския съюз да преразпределя неунгарски граждани в Унгария без съгласието на унгарския парламент?".

Резултатите от референдума ще решат дали Унгария ще въведе забрана за приемане на бежанци за 3 години.

Планира се парламентът да приеме закон, спиращ действието на споразумението между европейските лидери за преразпределяне на бежанците, пристигащи по външните граници на ЕС към вътрешността му.

Главният съветник по сигурността на премиера Виктор Орбан Дьорд Баконди заявява пред обществената телевизия "М1", че не солидарността, а сигурността е от първостепенна важност.

Коментарът му беше предизвикан от интервюто на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер пред германския вестник "Тагесшпигел" в понеделник. В него той казва, че квотите са основани на принципа на солидарността със средиземноморските държави, които не бива да бъдат оставяни сами да се справят с "миграционната драма".

Според Пал Волнер гласуване с "да" на референдума ще означава да се позволи на Брюксел по всяко време да вкарва всекиго в Унгария. Докато отрицателният вот ще остави на унгарските власти решението да допускат чужденци според местните правила.

Резултатите от предварителните социологическите проучвания показват, че унгарците подкрепят идеята за независимостта от Брюксел и възможността да ограничат приема на бежанци, независимо какви са нарежданията на ЕС.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.